ANAF nu verifică conținutul efectiv al prăjiturii, ci rețeta de fabricație. Mai exact, inspectorii vor verifica fiecare prăjitură în parte ca să vadă dacă este taxată conform legii. Dulciurile și băuturile cu zahăr au fost taxate mai aspru de stat, iar acum ANAF vine să colecteze dacă se respectă legea.
ANAF va cere rețetele de prăjituri la control
Prăjiturile, torturile, înghețata dar și alte deserturi care conțin zahăr s-au scumpit, la începutul anului, după ce s-a majorat cota de TVA la 19%. Însă nu toate produsele intră sub taxarea mai aspră, ci doar cele care conțin mai mult zahăr.
Spre exemplu, dacă la un kilogram de tort se folosesc 100 de grame de zahăr, atunci desertul va fi taxat cu 19%. Însă, dacă același preparat conține doar 50 de grame de zahăr, atunci va fi mai ieftin pentru că va avea un TVA de 9%.
„Mai nou, vin în control, se legitimează, scot telefonul și încep, pune pe cântar prăjitura, filmează și o dau mai departe. E o mare prostie, pentru că nu suntem la farmacie. O lingură de ciocolată, o jumătate, o linguriță de ciocolată sau de ce băgăm în produs, nu să stăm la cântar. Deci, ca să fim siguri, am pus pe kilogramul de produs, avem un rețetar care se respectă cu sfințenie și să n-avem probleme am mers ca și preț cu 19%”, spune Marinela Adam - administrator patiserie, despre controalele ANAF.
Noile modificări au venit și cu contradicții
Prăjitura luată la pachet a ajuns să coste mai mult decât cea mâncată în cofetarie. Un exemplu ar fi amandina, care costă 13 lei dacă este mâncată la cofetărie, însă luată acasă este mai scumpă cu un leu. Diferența de preț o face cota de TVA aplicată. Desertul care este consumat în locație este taxat cu un TVA redus de 9%.
„Dacă ați comandat un desert și nu l-ați terminat, restul luați într-o pungă acasă, cât plătiți”, spune Dragoș Doroș - fost șef ANAF.
Și sucurile s-au scumpit după ce s-a introdus acciza pe zahăr. De exemplu, o sticlă de suc la 2 litri costă acum 10 lei și 50 de bani, cu un leu mai mult decât anul trecut. Acciza ar trebui să se aplice la toate băuturile dulci, adică și la limonadă, ceai sau cafea. Însă multe localuri încă nu au aplicat noua taxă deoarece se merge pe ideea că zahărul este adăugat de client, după gust.
Ce prevede legea Legea 296/2023
Legea 296/2023 (cea a creșterii taxelor și a introducerii unora noi) spune că prin zahăr adăugat se înțelege: zahăr din trestie, zahăr brun, zaharoză cristalină, zahăr invertit, dextroză, melasă, zaharuri din miere, melasă.
De asemenea, siropuri, cum ar fi sirop de malț, sirop de fructe, sirop de malț de orez, sirop de porumb, sirop de porumb bogat în fructoză, sirop de arțar, sirop de glucoză, glucoză-fructoză, fructoză, zaharoză, glucoză, lactoză, lactoză hidrolizată, galactoză, zaharuri în nectaruri, cum ar fi nectarul de flori de cocos, nectarul de curmale, nectarul de agave, zaharuri din dulceață, adăugate ca ingrediente. Aceasta este noua definiție modificată prin OUG 115/2023, potrivit antena3.