Consultanți fiscali: ANAF blochează conturile românilor, chiar și pentru datorii prescrise

Consultanți fiscali: ANAF blochează conturile românilor, chiar și pentru datorii prescriseANAF. Sursa foto: Arhiva EVZ

ANAF vrea să strângă cât mai mulți bani la buget, însă, uneori somațiile de plată ajung cu întârziere sau fac referire la datorii care nu există în realitate, avertizează consultanții fiscali.

ANAF trimite somații de plată românilor care figurează cu datorii la bugetul de stat, însă, nu întodeauna sumele executate silit corespund cu realiatea, spun unii experții fiscali. Chiar dacă adresele de poprire a conturilor bancare sunt emise în baza unor pretinse sume restante, acestea ajung mai târziu la destinatari, în unele situații după termenul în care se pot contesta titlurile executorii.

ANAF trimite somații de plată pentru datorii vechi, prescrise. Ce au sesizat experții fiscali

ANAF

Sursa foto: Arhiva EVZ

În unele situații, contribuabilii se trezesc cu conturile bancare  blocate,  iar dovada de plată care se transmite în Spațiul Privat Personal(SPV) nu funcționează constant, este remarca unui consultant fiscal, citat de știrileprotv.ro.

„Întâi vine somația de plată cu titlu executoriu și apoi vine direct poprirea. Poprirea când se înființează se duce direct și la bancă și pe cont și în SPV. Problema este că nu funcționează SPV–ul”, a precizat Nicoleta Panciu, expert fiscal, pentru sursa amintită. 

În unele cazuri, datele contribuabilor rămân neactulizate, cel mai probabil din cauza erorilor din sistemul informatic. Se ajunge, astfel, ca românii să primească somații de plată pentru datorii deja achitate sau chiar prescrise. Acestea se anulează în instanță, mai cu seamă dacă nu există o decizie de impunere a obligației de plată, comunicată în prealabil.

„ANAF-ul în continuare nu încearcă să țină la zi plățile făcute de contribuabili și, deși sunt bani, în fișa contului apar datorii neachitate și vine poprirea”, a precizat Cătălina Mocanu, consultant fiscal, pentru sursa amintită.

Deciziile de poprire se comunică simultan la toate băncile unde debitorul are cont deschis. Când se încasează, „comunicarea se blochează”

Practica ANAF, desființată de ICCJ

Sursa: Arhiva EVZ

Astfel, se ajunge  la o anomalie. Conform consultanților fiscali, există cazuri  în care românilor li se oprește  aceeaşi datorie din toate conturile deschise. Concret, dacă o persoană are o datorie de 200 de lei și trei conturi bancare deschise la bănci diferite, decizia de poprire se transmite simultan la toate băncile, prin intermediul unei aplicații, însă, se poate ajunge la încasarea unor sume mai mari decât cele restante, deoarece nu se transmite în timpreal,către bănci, când s-a încasat debitul.

Conform Codului Fiscal, restanțele la bugetul statului, mai mici de 40 de lei, trebuie să se anuleze. Cu toate acestea, ANAF trimite somații de plată în toată țara și pentru sume de 20 de lei, au sesizat consutanții fiscali.

Reprezentanții Fiscului  nu au transmis concret un punct de vedere cu privire la anomaliile sesizate de consultanții fiscali menționați mai sus.