Amnistie pentru datornicii la stat. Finanțele propun tăierea dobânzilor și penalităților

Bani. Sursă foto: Unsplash

București. ANAF intenționează să-și schimbe politica față de cei care au acumulat datorii la bugetul de stat. În acest sens este propus un proiect de act normativ prin care datornicii vor beneficia de o amnistie fiscală.

Datornicii care își achită obligațiile fiscale restante vor beneficia de anumite înlesniri la plată. Ministerul Finanțelor pregătește o amnistie fiscală prin care vor fi tăiate dobânzile și penalitățile.

ANAF speră să tragă mai mulți bani

Persoanele fizice și juridice, dar și alte entități fără personalitate juridică vor putea beneficia de înlesniri la plata obligațiilor restante către buget. Este vorba despre un proiect de ordonanță propus de Ministerului Finanțelor, care va fi pus în aplicare de ANAF. Prin acest document se dorește recuperarea unor sume mai mari din cele datorate de contribuabili.

Conform proiectului, citat de Profit.ro, datornicii vor beneficia de ștergerea a 85% din penalități, dobânzi și alte accesorii aferente datoriilor restante. Aceștia vor trebui să-și achite datoriile restante până la 31 august 2024. Ulterior, în perioada 1 septembrie – 15 decembrie 2024 cei interesați trebuie să depună o declarație rectificativă.

Amnistia seamănă cu cea acordată de Ministerul Finanțelor în perioada pandemiei. Doar că la acel moment dobânzile și penalitățile erau șterse complet, nu doar în proporție de 85%.

Agenția de Administrare Fiscală. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ce propune actul normativ

Proiectul de act normativ nu este pus în dezbatere publică, fiind în lucru la Ministerul Finanțelor. ANAF va pune în aplicare măsura după ce documentul va fi adoptat în Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Prin actul normativ se mai propune ca 10% din obligațiile bugetare principale restante să fie transformate în credit fiscal. Măsura presupune respectarea unor condiții legate de utilizarea banilor. Creditul fiscal poate fi utilizat pentru o perioadă de trei ani de la data depunerii solicitării, pe bază de documente justificative.

Banii vor fi utilizați pentru formarea de stocuri de materii prime, materiale sau servicii necesare activității operaționale sau pentru activități de investiții specifice debitorului. Pentru a beneficia de această înlesnire trebuie ca datoriile restante la 31 august, achitate, să depășească 500.000 lei la contribuabilii mici. Suma crește la 1,5 milioane lei la cei mijlocii și 5 milioane lei pentru cei mari.

Mai exact, ANAF vrea să i se achite datoria principală până la 15 decembrie, deoarece statul are nevoie urgentă de bani pentru a reduce deficitul. Anul viitor, firma va beneficia de cei 10% din impozitele datorate.

Misiune dificilă pentru ANAF

În primele șase luni din 2024, datoria externă a crescut cu 6,774 miliarde de euro, până la 176,857 miliarde de euro, conform datelor BNR. În acest context, Ministerul Finanțelor a propus o serie de măsuri menite să ducă la o îmbunătățire a colectării de către ANAF.

În acest context, premierul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu Confederaţia Patronală Concordia. Cu acest prilej a transmis că Guvernul nu ia în calcul majorarea taxelor. De asemenea, a precizat că se continuă procesul de digitalizare a ANAF și că se vor lua măsuri pentru creșterea încasărilor bugetare și va reforma cheltuielile bugetare.

Premierul a prezentat patronatelor limitele acordului propus de Guvern la Bruxelles, Comisiei Europene. Statul român dorește reducerea graduală a deficitului bugetar în următorii şapte ani și susţinerea proiectelor mari de investiţii pe care România le va derula în 2025 şi 2026.