ANAF, pe urmele românilor care lucrează în străinătate. Ce se întâmplă dacă nu plătesc contribuțiile pentru pensii și sănătate

ANAF Sursa: Arhiva EVZ

Vestea proastă, de data aceasta, este pentru românii care lucrează în străinătate. Mai exact, persoanele care obțin venituri asimilate salariilor sunt obligate să respecte legea din România, iar ANAF are dreptul să stabilească din oficiu contribuția la CAS și CASS.  

În cazul anumitor persoane care obțin venituri din străinătate și care nu-și îndeplinesc obligațiile, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) le poate stabili din oficiu contribuțiile pentru pensii (CAS) și sănătate (CASS).

Mai exact, anumite persoane care obțin din străinătate venituri asimilate salariilor sunt obligate să depună declarația unică în România și să achite CAS (cotă: 25%) și CASS (cotă: 10%).

Românii din străinătate nu scapă de obligațiile de la ANAF

Noua procedură de stabilire din oficiu a taxelor pentru veniturile din străinătate este în Ordinul ANAF 2.420/2022, care a apărut luni în Monitorul Oficial și care se aplică începând cu veniturile aferente anului 2021.

Pe înţelesul tuturor: „Conform articolelor 139^1 și 157^2 din Codul fiscal, este vorba de remunerații, indemnizații, alte venituri similare, precum și orice alte avantaje, în bani și/sau în natură, obținute din străinătate în calitate de membri ai consiliului de administrație, membri ai directoratului, membri ai consiliului de supraveghere, administratori, directori, cenzori, membri fondatori, reprezentanți în adunarea generală a acționarilor sau orice alte activități desfășurate în funcții similare pentru activitatea desfășurată în străinătate la angajatori străini. Sunt vizați angajatorii care n-au nici sediul permanent, nici rezidența fiscală în România”, se arată în lege.

Ce înseamnă această decizie pentru românii care muncesc peste hotare

Potrivit acestui articol de lege, cu privire la noile proceduri de stabilire din oficiu a taxelor pentru veniturile din străinătate, din Ordinul ANAF 2.420/2022, toţi românii care lucrează în afara granițelor ţării trebuie să se supună noilor norme.

Iar sumele ce trebuie achitate nu sunt deloc de neglijat. În acest sens  obligațiile tale fiscale sunt:

În primul rând, anumite persoane care obțin din străinătate venituri asimilate salariilor sunt obligate să depună declarația unică în România și să achite CAS (cotă: 25%) și CASS (cotă: 10%) …

În al doilea rând, cei care obțin din străinătate pensii mai mari de 4.000 de lei trebuie să depună declarația unică și să achite CASS pentru partea ce depășește suma respectivă.

Extrem de important: „Dacă persoanele amintite mai sus nu depun declarația unică și nu-și achită contribuțiile sociale la termenul anual din 25 mai, ANAF poate să emită decizii de impunere din oficiu în baza informațiilor pe care le deține și să le oblige la plata CAS și/sau CASS.

ANAF face, practic, un schimb de informații cu alte autorități fiscale din străinătate pentru a identifica persoanele care își ignoră obligațiile, însă mai sunt folosite și informațiile din declarațiile unice depuse anterior sau informațiile din alte surse”, informează avocatnet.ro.