ANAF a făcut mai multe controale la firme de construcție cu sediul în zona București - Ilfov și a descoperit nereguli care au produs un prejudiciu total de peste trei milioane de lei. Verificările au fost făcute în scopul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale.
ANAF a efectuat mai multe controale la firme care activează în domeniul construcțiilor. În acest context, a fost descoperit un prejudiciu de peste trei milioane de lei la trei societăți comerciale. Inspectorii Direcţiei generale antifraudă fiscală (DGAF), din cadrul ANAF, au descoperit mai multe nereguli și încălcări ale legii.
ANAF ia la control constructorii
Inspectorii fiscali au demarat acțiuni de control la trei societăți comerciale din zona Bucureşti-Ilfov. Este vorba de companii care efectuează prestări de servicii în domeniul construcţiilor,
Inspectorii DGAF au descoperit un prejudiciu cauzat bugetului de stat de operatorii economici, în valoare de trei milioane de lei. Suma descoperită de inspectorii ANAF reprezintă taxă pe valoare adăugată şi impozit pe profit.
Potrivit comunicatului, DGAF desfăşoară permanent acţiuni de control antifraudă la nivel naţional, în scopul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale, şi recomandă tuturor entităţilor economice să respecte legislaţia fiscală aflată în vigoare.
Cum operau constructorii verificați
Conform informațiilor prezentate de ANAF, cei trei constructori controlați înregistrau în evidenţele contabile achiziţii fictive de bunuri sau servicii. Pentru a li se pierde urma, aceste achiziții erau făcute de la diferite persoane fizice și juridice. Pe de altă parte, aceștia creau o aparență de legalitate a tranzacțiilor.
Astfel, se ajungea la diminuarea impozitelor şi taxelor datorate bugetului general consolidat al statului, a relatat ANAF.
În urma acestor descoperiri, au fost sesizate autoritățile de urmărire penală, în conformitate cu prevederile Legii nr. 241/ 2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.
ANAF are nevoie de reformă
Premierul Marcel Ciolacu recunoaşte că nu primeşte informaţiile necesare pentru a lua deciziile cele mai bune în timp real, în ceea ce privește activitatea financiar-fiscală. El dă vina pe lipsa digitalizării la ANAF. În opinia premierului, una dintre marile provocări în perioada următoare este implementarea programului de digitalizare.
„Multă lume a râs când am spus că ar trebuit o Românie ordonată, fiindcă nu avem digitalizare. Aici este marea provocare. Eu, ca şi prim-ministru, n-am informaţiile atât de repede ca să pot să fiu eficient şi să iau deciziile care se impun în timp real. Pentru că nu am digitalizare”, a explicat Ciolacu.
Prim-ministrul a precizat că pentru a eficientiza activitatea de combatere a evaziunii fiscale este nevoie de un sistem digitalizat