ANAF a pus ochii pe milioane de români. Toți vor primi decizii de impunere

ANAF a pus ochii pe milioane de români. Toți vor primi decizii de impunere

ANAF va emite decizii de impunere pentru persoanele fizice care au desfășurat în anul 2020 activități independente, profesii libere ori au obținut venituri din drepturi de proprietate intelectuală.

Deciziile de impunere îi vizează pe cei care au obținut venituri din astfel de activități și nu au depus declarațiile de impunere, conform Ordinului ANAF nr. 1251/2021.

Anunțul a fost făcut de consultantul fiscal Adrian Bența. Potrivit spuselor sale, anul trecut, în timpul pandemiei, când aceste persoane au declarat că li s-a redus activitatea, au beneficiat de indemnizații pentru șomaj tehnic, iar acestea sunt supuse taxării fiscale.

„Pe parcursul anului trecut, când aceste persoane fizice au declarat că li s-au redus activitatea, aceste persoane au beneficiat, conform legislației specifice de indemnizații pentru șomaj tehnic sau alte forme de indemnizații suportate de bugetul fondului pentru șomaj. Aceste indemnizații sunt supuse impozitului pe venit și contribuțiilor sociale obligatorii”, a anunțat consultantul fiscal Adrian Bența.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform reglementărilor în vigoare, persoanele fizice care au beneficiat de indemnizații de șomaj tehnic au avut obligația să depună declarația unică privind impozitul pe venit și asigurările sociale. Documentele s-au depus până în data de 25 mai 2021, pentru anul precedent, 2020.

ANAF va primi datele de la instituțiile care au plătit indemnizațiile

Conform actului normativ, pentru identificarea contribuabililor care nu s-au conformat și nu au depus declarații de impunere, vor fi folosite informațiile transmise de Agenția Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială. Aceasta este instituția care a făcut plățile în contul indemnizațiilor în cauză.

Astfel, lucrătorii ANAF vor primi informațiile cu datele persoanelor fizice care au beneficiat de aceste indemnizații și vor verifica dacă și-au depus declarațiile unice. În cazul în care nu au făcut-o și nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin, contribuabilii respectivi vor fi notificați și, după caz, li se va transmite impunerea din oficiu.

Tot prin noul act normativ a fost  modificat formularul 256 privind decizia de impunere din oficiu și au fost actualizate mai multe anexe în procedura aceasta de impozitare, a anunțat consultantul fiscal Adrian Bența.