Ana Guțu: Republica Moldova a eșuat în spațiul informațional. Presa: nota doi!

Ana Guțu/Sursa foto: Facebook

Prof. univ. dr. Ana Guțu, fost secretar de stat în Guvernul României, a lansat critici dure la adresa mass-media din Republica Moldova.  „Asistăm la o redefinire a identității prin promovarea moldovenismului, a unei limbi române pocite, prost vorbite, cu moldovenisme și rusisme.

Republica Moldova a eșuat atât în spațiul informațional, cât și în cel de popularizare a fenomenelor culturale. Această limbă dezgustătoare cu pronunție incorectă ridică la rang de superioritate identitatea moldovenească”, a declarat Ana Guțu, în recenta sa emisiune „Ochiul inteligent”, pe o rețea de socializare.

Sursa foto: Facebook

Mass-media: o „tăcere a mieilor”

„Am rămas foarte surprinsă că, pe parcursul acestei săptămâni, când Ucraina a realizat incursiunea pe teritoriul Rusiei, când s-au întâmplat niște evenimente excepționale din punct de vedere istoric, nicio instituție media din Republica Moldova n-a reacționat, din primele ore. Au apărut reacții la instituții media internațional recunoscute, pe când în Republica Moldova a fost o „tăcere a mieilor”.

Toată lumea era concentrată pe olimpiadă, pe închiderea acesteia, pe medaliile echipei Republicii Moldova. Toate rețelele de socializare erau pline de aceste reacții efervescente, un entuziasm extrem de exagerat. Și niciun cuvânt despre ceea ce se întâmplă în Ucraina”, observă Ana Guțu.

Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, subiect tratat superficial de mass-media de peste Prut

Fostul secretar de stat în Guvernul României a declarat că toate canalele media din Republica Moldova nu-și merită statutul pe care îl au. „De ani buni, nu mă mai informez din respectivele instituții de presă. Urmăresc televiziunile și posturile de radio din Republica Moldova doar în momentele în care acestea le retransmit pe cele din România.

Având acces la mass-media românești, nu resimt necesitatea în a le urmări pe cele din Republica Moldova, pentru că acestea mereu vin cu întârziere la evenimentele care au loc în regiune. Mă refer, întâi de toate, la evenimentul far care se petrece de mai mult de doi ani și jumătate – războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Sunt neplăcut surprinsă de această tăcere a jurnaliștilor, de incapacitatea lor de a reflecta, analiza, de a scoate în prim-plan ceea ce se petrece în regiune. Din presa din Republica Moldova nu putem afla în ce măsură războiul  ne influențează viețile. Republica Moldova trăiește într-o bulă de săpun, care în orice moment poate să fie spartă. Pacea domnește doar în această bulă de săpun. Peste tot este război: războiul economic, războiul fierbinte la frontieră. Nu avem nicio emisiune, la niciun post de radio sau de televiziune din Republica Moldova, conectat la evenimentele de ultimă oră de pe frontul din Ucraina”, susține Ana Guțu.

Ana Guțu: „Să iubim și să protejăm Limba Română!”/Sursa: Facebook

„Republica Moldova trăiește într-o bulă de săpun, care în orice moment poate fi spartă”

Profesoara universitară se arată revoltată de faptul că nici măcar televiziunea publică Moldova 1 din Chișinău „nu este capabilă să creeze un spațiu informațional adecvat, la care să fie conectat cetățeanul din Republica Moldova.

În opinia mea, jurnalismul din Republica Moldova s-a închistat și nu-și merită statutul de educator al societății, în tot ceea ce înseamnă informare adecvată, veridică etc. Cine a contribuit la crearea acestei bule de săpun? Inclusiv guvernarea. Prin faptul că prin intermediul fondurilor europene, a finanțat televiziuni private, la care sunt invitați doar exponenții puterii. Nu există lupte de idei, analize profesioniste cu iz istoric sau filosofic, există un singur refren pe care l-a „îmbrăcat” guvernarea actuală și presa care-i cântă în drâmbă: refrenul integrării europene, servită într-o manieră prost gândită.

Este incomparabil spațiul informațional moldovenesc față de cel din Ucraina. Lumea artistică din Ucraina a reușit „să bată în cuie” identitatea ucraineană, pe când Republica Moldova a eșuat în această privință. Limba dezgustătoare din presa de peste Prut cu pronunție incorectă ridică la rang de superioritate identitatea moldovenească”, a mai declarat prof. univ. dr. Ana Guțu.