Amza Pellea, legenda filmului și umorului românesc

Amza Pellea, legenda filmului și umorului românescAmza Pellea. Sursa foto: Arhiva evz

Amza Pellea, legenda filmului și umorului românesc. Marele actor ne-a părăsit acum patru decenii, la numai 52 de ani

Amza Pellea, legenda filmului și umorului românesc. Marele actor ne-a părăsit acum patru decenii, la numai 52 de ani.

Amza Pellea rămâne cu pagina lui în istoria filmului dar și a umorului și teatrului. A trăit numai 52 de ani, dar a făcut istorie în film și televiziune.

Amza Pellea - de la meseria tehnică, la tehnica meseriei

Amza Pellea a văzut lumina zilei la 7 aprilie 1931, la Băilești Dolj. A urmat școala în localitatea natală, azi oraș, în câmpia Doljului, pe calea ferată spre Calafat, nu departe de Craiova. A urmat apoi liceul la Colegiul Carol din Craiova, apoi trecând „la meserie”, urmând o școală tehnică medie de rețele electrice.

A auzit că se făceau admiteri la Teatru și a mers în ultima zi, așa ca să încerce. A fost admis și viața a luat alt curs. A fost absolventul Promoției de Aur a Teatrului și Filmului Românesc.

Într-un interviu acordat lui Tudor Vornicu, Amza Pellea spunea că tehnica meseriei de actor trebuie să îți permită să joci dramă, comedie, orice fel de rol, fiindcă acesta este actorul, un constructor de roluri, de identități, de stări de spirit.

Amza Pellea trebuia să fie „băiat rău” în filme dar ajunge să joace mari eroi ai neamului

Având prenume turcesc, purta același prenume cu tatăl său, având alură impresionantă, regizori ca ND Cocea l-au văzut ca șef de poteră, adică băiat rău, adversar al haiducilor. A jucat rol de boier în Neamul Șoimăreștilor, căpitan de panduri în filmul  Tudor.

Sergiu Nicolaescu l-a ales să fie Decebal în Dacii, Mihai Viteazul. A fost Decebal și în Columna, film în coproducție. Gheorghe Vitanidis i-a dat rolul Sultanului Ahmed al III-lea în filmul Cantemir.

A jucat în Osânda, Atunci i-am condamnat pe toți la moarte, filme în care a dat proba măiestriei personajelor. Pentru rolul din Osânda, a primit la Moscova, premiul pentru cel mai bun rol masculin la un festival internațional de film.

Ultimul lui film, Imposibila iubire arată latura sa critică la adresa dogmelor comuniste și a politrucilor, Romanul Intrusul, sursa filmului a fost scris de Marin Preda. Amza Pellea, ca și în Tată de Duminică a făcut un rol memorabil. A avut rol de țăran în Împușcături sub clar de lună și în alte filme. A jucat rolul comunistului Pârvu în seria Comisarului Moldovan și a boierului Jean Semaca, magnat interlop și anti-comunist în Ultimul Cartuș.

Adevăratul „Nea Mărin” a căzut la Cotul Donului sau a murit în prizonierat

Amza Pellea obișnuia să povestească la filmări poante din satul lui, azi oraș, unde erou era un unchi, Mărin, căsătorit cu Elisaveta, căreia îi spunea Veta. Cei doi aveau șase copii. Mărin era frate cu tatăl actorului și a luptat pe Frontul de Est. Mulți au spus că ar fi murit la Cotul Donului ori că a rămas prizonier. Soția sa și copiii au petrecut mult timp în Gara Băilești așteptând trenurile de prizonieri dar Mărin nu s-a mai întors. Nea Mărin a trăit prin nepotul lui și prin scenetele atât de așteptate de Revelion.

Filmul Nea Mărin Miliardar cu el în rol dublu: Mărin Juvete/Marlon Juvet (dublat de Mihai Boghiță) este și azi cel mai urmărit film din toate timpurile.

S-a spus că uneori, mai lua în râs sistemul și pe Ceaușescu, spunând glume cu „Sache al lu Zăpăictu de-o luă pe Leana din capu s(t)atului”, expreie văzută ca fiind aluzivă la adresa lui Nicolae și Elena Caeușescu.

Amza Pellea a murit la București, la 52 de ani, la 12 decembrie 1983.

 

Ne puteți urmări și pe Google News