Amprentarea romilor, condamnată

Amprentarea romilor, condamnată

Planul guvernului italian de a preleva amprentele tuturor romilor, inclusiv ale copiilor, a fost catalogat drept o măsură discriminatorie pe criterii etnice şi o insultă la adresa populaţiei rome din ţară.

Organizaţiile pentru drepturile omului şi politicienii de stânga din Peninsulă au cerut retragerea iniţiativei, iar comuniştii italieni din Parlamentul European au cerut Comisiei UE să se sesizeze.

Guvernul lui Silvio Berlusconi a propus deja un pachet legislativ menit să reducă infracţionalitatea, pentru care sunt învinuiţi imigranţii - printre care mii de români de etnie romă. Amprentarea, planul ministrului de interne Roberto Maroni, membru al partidului xenofob Liga Nordului, ar trebui să înceapă anul acesta. La momentul respectiv, aşa-numiţii „comisari pentru romi“ vor demara un recensământ al populaţiei rome de circa 150.000 de persoane, dintre care numai 70.000 au paşapoarte italiene. Modelul fascist

Joi, directorul UNICEF din Italia a anunţat că organizaţia este „şocată şi foarte îngrijorată“ de propunerea guvernului de la Roma, o poziţie susţinută şi de Transparency International. Critici au venit şi din partea arhiepiscopului Agostino Marchetto, secretar al Conciliului Pontifical pentru Imigranţi şi Turişti, care a sugerat că guvernul italian nu are dreptul de a face din sărăcie o infracţiune.

Potrivit „The Independent“, poliţia italiană a descins deja, într-una dintre nopţile trecute, la o tabără de romi din Milano. Poliţiştii i-au trezit pe cei circa 40 de romi, toţi cetăţeni italieni, cerându- le să prezinte actele de identitate şi fotografiindu- i, relatează cotidianul britanic. „Situaţia romilor a fost deplânsă de comisarul pentru drepturile omului în Consiliul Europei, Thomas Hammerberg. „Naziştii şi fasciştii au folosit metode similare pentru a-i identifica în anii ’30“, a declarat oficialul european.

Ne puteți urmări și pe Google News