Ample manevre de securitate în Israel pentru a răspunde unor tulburări după recunoașterea statului palestinian
- Paul Ciocoiu
- 14 iunie 2011, 19:59
Poliţia israeliană a efectutat în ultimele trei zile exerciţii de simulare a unor situaţii grave pentru a putea face faţă unor posibile tulburări, manifestaţii în masă şi chiar incidente armate, dacă palestinienii vor obţine, în septembrie, recunoaşterea statului lor la Naţiunilor Unite, scrie ziarul Haaretz. Simulările vor fi urmate de unele la nivel naţional, la care va participa întregul aparat de securitate.
Scenariul principal în baza căruia au avut loc aceste manevre are la bază posibilitatea unui marş la care participă sute de mii de palestinieni ce se îndreaptă spre punctele militare de control şi barierele de protecţie cu intenţia de a pătrunde pe teritoriul Israelului.
Sute de agenţi de poliţie, membri ai poliţiei de frontieră şi unităţi speciale participă la exerciţiile ce au durat trei zile şi care se vor încheia astăzi.
Simulările fac parte dintr-un vast exerciţiu, botezat "Turning Point 5", care urmează să înceapă în curând şi la care vor participa armata israeliană, agenţi ai serviciilor de securitate şi echipe de intervenţie în situaţii de urgenţă. Aceste manevre la scară naţională vor fi cele mai ample desfăşurate după august 2005, când forţele de securitate au simulat evacuraea coloniilor israeliene din Fâşia Gaza înainte ca procesul să înceapă efectiv.
Forţele de ordine au simulat şi o reacţie la incidente de genul celor petrecute recent la frontiera de nord a ţării, unde zeci de refugiaţi palestinieni au forţat graniţa cu Israelul, dinspre Siria. Un alt scenariu luat în calcul este riscul unor tulburări în Cisiordania, urmate de tentative de pătrundere pe teritoriul statului evreu.
În acest caz, prima forţă de reacţie va fi armata israeliană care va încerca să oprească intruşii la graniţă. Dacă protestatarii reuşesc însă să pătrundă pe teritoriul israelian, atunci va interveni poliţia. Provocare la adresa securității
"Tentativele de încălcare a frontierei, apelurile pe internet şi situaţia din Orientul Mijlociu ne pun în faţa unei noi realităţi pentru care trebuie să fim pregătiţi", a subliniat şeful poliţiei israeliene, Yohanan Danino. "Aceasta este misiune de importanţă naţională, dar şi o provocare la adresa securităţii ţării, iar poliţia trebuie să acţioneze ca o forţă iniţială de reacţie", a adăugat acesta.
Planul pentru situaţiile de forţă majoră prevede ca doar 10 poliţişti să mai rămână în secţii, restul, indiferent de sepcializare, fiind mobilizaţi pentru a contracara mişcările de protest.