Evenimentul Zilei > EVZ Special > Amintiri din Epoca de Aur: L-a terminat serialul “DALLAS” pe Ceauşescu? | VIDEO
Amintiri din Epoca de Aur: L-a terminat serialul “DALLAS” pe Ceauşescu? | VIDEO

Amintiri din Epoca de Aur: L-a terminat serialul “DALLAS” pe Ceauşescu? | VIDEO

A fost lansat în 1978 şi a avut, până în 1991, nu mai puţin de 357 de episoade, grupate în 14 sezoane. Considerat un reper al genului soap opera, "Dallas" are în palmares patru premii Emmy şi un Glob de Aur.

Serialul a fost filmat în întregime în Dallas, Texas, iar mai târziu toate scenele de interior au fost realizate la studiourile MGM de la Hollywood. Serialul a avut audienţe foarte mari în anii '80.

“Dallas” s-a bucurat de cea mai mare popularitate, atât în SUA, cât şi în restul lumii, mai ales în România. În ţara noastră a fost difuzat în două părţi, între 1979 şi 1981, cu cenzura de rigoare, şi ulterior în anii '90.
Un actor unic în felul lui: Larry Hagman, decedat la vârsta de 81 de ani. Viaţa i-a fost marcată de rolul din serialul Dallas, după cum a declarat chiar el la un moment dat: “Lumea adoră să îl urască pe JR”. Tot Hagman este cel care a mai declarat că “Dallas este responsabil pentru declanşarea Revoluţiei române şi moartea lui Ceauşescu”.

Decadenţa şi corupţia

În anul 2011, într-un interviu pentru ziarul australian Fairfield City Champion şi citat de Toronto Sun, actorul spunea printre altele că serialul "Dallas" a avut o influenţă uriaşă în politica internaţională”. De asemenea, îşi expunea convingerea că serialul “a fost responsabil pentru tot ce s-a întâmplat în România în 1989”. Potrivit torontosun.com, “în perioada de glorie a serialului, în anii '80, preşedintele Nicolae Ceauşescu a permis difuzarea producţiei TV în România, pe atunci o ţară comunistă, considerând că în acest fel le va arăta cetăţenilor români decadenţa şi corupţia din ţările occidentale.

Larry Hagman considera că acest plan s-a întors împotriva lui Ceauşescu şi a fost un factor care a contribuit la declanşarea Revoluţiei din decembrie 1989 în România şi la executarea dictatorului Nicolae Ceauşescu”. Hagman îşi explica, în 2011, pe larg teoria: “Ceauşescu a permis difuzarea acestui serial pentru a arăta cât eram noi de decadenţi, însă românii şi-au spus: Ei bine, vrem şi noi o parte din acele lucruri! Totul s-a încheiat cu românii care l-au pus la zid pe Ceauşescu, care era un dictator şi l-au împuşcat de 500 de ori pentru că ei voiau toate acele lucruri pe care le-au văzut în serial şi de care nici nu ştiau că există”.
“Românii s-au uitat şi au spus că vor şi ei să fie aşa, ca americanii", concluziona Hagman.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.