Mulți dintre noi tânjim după copilărie, acea perioadă a vieții care a trecut mult prea repede, dar mai ales după prăjiturile ireal de bune, pe care le mâncam cu mare poftă.
Mulți dintre noi tânjim după copilărie, acea perioadă a vieții care a trecut mult prea repede.
Alergatul pe străzile prăfuite, zecile de jocuri pe care le jucam cu prietenii de dimineața și până seară și mâncărurile savuroase pe care ni le preparau mamele și bunicile noastre, ne fac să devenim nostalgici și să tânjim după momentele acelea de liniște și fericire.
În acest articol vă propunem trei rețete de prăjituri care sperăm că vă vor ajuta să vă reîntoarceți în copilărie.
Nuci cu cremă
Ingrediente: Coca: 3 ouă; 1 pachet margarină; 1 cană zahăr; esență de rom; 2 plicuri zahăr vanilat; coajă de lămâie și/sau portocală; făină câtă intra (cam 500-600 g) până nu se mai lipește de mâini
Crema: 1 plic budincă de ciocolată; 100 g unt; 500 ml lapte aromă (rom vanilie); 5 linguri de zahăr; zahăr pudră
Preparare: Coca se face foarte ușor amestecând toate ingredientele de mai sus. Forma se încinge pe aragaz și în timpul asta formăm biluțele. Bilele din coca se așează în formă și se presează. Când s-au copt se răstoarnă ceea ce a rezultat (pentru că ele se lipesc într-un cerc) și se îndepărtează marginile în plus.
Crema se face din budincă de ciocolată, așa cum scrie pe ambalaj, iar atunci când s-a închegat bine, se pune untul și se amestecă până se topește.
După ce se umplu și lipesc jumătățile de '”nuci'” se pudrează cu zahăr pudra și se mănâncă cu multă poftă.
Salam de biscuiți
Ingrediente: 400 gr biscuiți Pettite Beure; 150 gr rahat; 100 gr nuca; 50 gr stafide; 100 gr unt, 200 ml lapte; 3 linguri zahăr; 3 linguri cacao; 1 vârf linguriță sare; 1 linguriță esență de rom
Preparare: Cu o jumătate de oră înainte de preparare, stafidele se pun la hidratat în apă cât să le acopere (sau în rom). Se rup biscuiții în bucăți mai mari și de pun într-un bol. Se taie rahatul în cubulețe, iar nuca se mărunțește.
Peste biscuiții din bol se pune nuca, rahatul și stafidele scurse. Laptele se amestecă cu cele trei linguri de cacao, cele trei linguri de zahăr și untul și se va pune la foc mic până se va dilua totul.
Se ia laptele de pe foc, se adaugă esență și se toarnă peste ingredientele din bol, amestecându-le bine să se pătrundă biscuiții și să se omogenizeze totul.
Se pregătesc două bucăți de folie și se întinde câte o jumătate din compoziția de biscuiți, apoi se va rula împreună cu folia, în formă de salam.
Bucățile de salam se pun la frigider pentru 2-3 ore până când se va întări și se va putea tăia frumos.
Prăjitură cartof
Ingrediente: 300 gr biscuiți tip Petit Beurre; 100 gr de alune măcinate; 2 linguri de unt sau margarină; un sirop dintr-un pahar de apă, 5 linguri de zahăr și una de cacao plus câteva pătrățele de ciocolată; câteva linguri de rom; coajă rasă de la o lămâie; o lingură de cacao și o lingură de zahăr tos pentru tăvălit; o mâna de vișine fără sâmburi.
Preparare: Biscuiții și alunele se mărunțesc într-o râșniță de cafea. Se face un sirop din zahăr, ciocolată și cacao puse pe foc să clocotească puțin. După ce siropul se răcorește puțin, se adaugă 5 linguri de rom. Se amestecă siropul cu biscuiții și alunele.
Compoziția se frământă cu mâna și se adaugă untul ca să se poată forma cartofii. După ce se compoziția se modelează în formă unor cercuri, se pun la mijloc câte 1-3 vișine și se modelează ca un cartof. Se tăvălesc prin cacao și zahăr, se lasă la răcit și se pot servi alături de înghețată.