Când prințul Harry se va căsători cu americanca Meggan Markle, anul viitor, aceasta nu va fi prima femeie din SUA în arborele generalogic al familiei regale britanice.
Stră-străbunica lui Harry a fost Frances Ellen Work - „Prințesa dolarului”, a cărei viață pare o poveste desprinsă din seriaul Downton Abbey, scrie BBC.
Frances - cunoscută sub numele de Fannie - s-a născut în New York, în 1857, ca fiica cea mai mare a lui Frank Work. Acesta, un bancher autodidact, a lăsat la moartea sa o avere de 15 milioane de dolari. Fannie a fost considerată „o mare frumusețe” în tinerețea ei, conform necrologului său publicat în NY Times. „A trăit în lux, s-a bucurat de petreceri și de privilegiul de a fi admirată în haine frumoase”, a scris Anne de Courcy în The Husband Hunters. „În același timp, era foarte cultă, vorbea franceză fluent și era interesată de tablouri și mobilă”. În 1880, s-a căsătorit cu englezul James Boothby Burke Roche, fiul politicianului irlandez Edmund Burke Roche, baron de Fermoy. Milionarul ei tată nu a fost însă deloc impresionat. „Eu sunt american până în măduva oaselor”, ar fi spus el.
„De aceea am doar milă față de acești vărbați fără speranță și neputincioși, care traversează oceanul pentru ne răpi toată floarea feminină de la noi. Dacă aș avea un cuvânt de spus pe această temă, aș face căsătoria internațională o infracțiune pedepsită cu spânzurătoarea”, spunea el.
Este bine de spus că James Roche, cunoscut ca Jim - nu era ginerele ideal. În primul rând era sărac. „A trăit o viață mai bogată de ce și-am fi permis”, scrie Anne de Courcy. În momentul în care s-a căsătorit cu Fannie, Jim fusese „fermier în vest, un revoluționar în America de Sud, miner căutător de aur în Alaksa, explorator în Patagonia, un contrabandist în războiul ruso-japonez”, conform NYT.
Și, cel mai rău, pentru Frank cel puțin, era faptul că era un bărbat înalt, arăta bine, avea o piele frumoasă, ochi negri, mustață neagră și o doză considerabilă de șarm irlandez”.
Fannie și Jim au trăit în Anglai și au avut patru copii în Londra (unul a murit când era bebșuș). Dar în 1891, Fannie obține divorțul în SUA. A fost pe primele pagini ale ziarelor, iar tribunalul a decis că Jim a „abandonat-o” cu trei ani în urmă și „a neglijat în mod intenționat să aibă grijă de soția lui”. Fannie a primit custodia celor trei copii ai lor: Cynthia Burke Roche, Edmund Maurice Burke Roche, and Francis George Burke Roche.
Edmund Maurice Burke Roche, care a murit în 1955, a fost bunicul prințesei Diana.
În 1905, Fannie s-a recăsătorit, de data aceasta cu un maghiar, Aurel Batonyi. Tatăl ei a fost atât de furios, încât a dezmoștenit-o. După ce a divorțat a doua oraă, Fannie și-a petrecut ultimii ani din viață împărțindu-se între SUA și Europa, Necrologul ei scria că „se distra copios” la Paris. A murit în 1947, la casa ei din New York. Strănepoata ei, Diana, s-a născut, peste Atlantic, 14 ani mai târziu.
Legăturile familiei regale britanice cu America de Nord nu se încheie cu Fannie Work. Prințul Harry nu este nici măcar primul nepot al reginei, care se căsătorește cu o americancă.
Peter Phillips, fiul unei prințese, s-a căsătorit cu o canadiană, Autumn Kelly, în 2008. Cuplul s-a cunoscut la Marele Premiu de Formula 1 al Canadei, în Montreal, în 2003 (Peter lucra pentru echipa Williams de la Formula 1). Înainte de nuntă, ea a renunțat la credința ei catolică, ceea ce i-a permis lui Peter să-și mențină dreptul la tron (legea s-a schimbat în 2015). Cuplul a dat un interviu pentru revista Hello, înainte de nuntă, pentru 500.000 de lire sterline. Ceremonia de nuntă a avut loc la Castelul Windsor, cu 300 de prieteni și membri ai familiei, 70 dintre ei din Canada.
Prințul Harry a fost printre invitați, ca și prietena lui de atunci, Chelsy Davy.
Prințul Harry și unchiul lui Peter Phillips, ducele de York, a avut și el o iubită americancă. În februarie 1981, când a împlinit 21 de ani, el a cunoscut-o pe Koo Stark, care era încă studentă, la Teatrul Național din Londra. După prima lor întâlnir,e în care York a cunoscut New York-ul, el a invitat-o la „BP” pentru prânz. Ea a crezut că se referea la benzinăria cu acest nume, el de fapt vorbea despre Palatul Buckingham.
Vestea despre relația lor s-a aflat în 1982, când cei doi se aflau în vacanță în Caraibe și au fost suprinși de paparazz, care au închiriat avioane și costume de scafandru, ca să-i fotografieze. Similaritatea cu Prințul Harry, care s-a plâns de „abuzul și hărțuirea” din partea mass-media, este evidentă. Recent, publicația New York Post a numit pe pe Stark „Meghan Markle a anilor 1980”.
Prințul Andrew și domnișoara Stark s-au despărțit, dar au rămas prieteni, el fiind nașul fiicei lui Stark.
Dar orice ar face Prințul Harry și Meghan Markel, nu pot cutremura familia regală britanică precum a făcut-o stră-străunchiul lui Harry, în 1936.
Viitorul rege Edward al VIII-lea a cunoscut-o pe Wallis Simpson, o americancă binecunoscută, la vremea aceea, la o petrecere privată, organizată acasă la ea, în 1931. Femeia era atunci căsătorită cu cel de-al doilea soț al ei, Ernest, după ce a divorțat de primul.
În ianuarie 1936, Edward a devenit rege, când tatăl lui, George al V-lea, a murit. În octombrie același an, doamna Simpson a obținut divorțul, pentru a doua oară. În noiembrie, regele Edward l-a anunțat pe premierul britanic de atunci, Stanley Baldwin, că el se va căsători cu Wallis Simpson, iar prim-ministrul i-a explicat că opinia publică nu va accepta asta, nu o va accepta pe Wallis drept regina lor. regele a propus un mariaj morganatic (în care niciunul dintre cei doi soți nu are pretenții la averea sau titlurile deținute de cel mai înstărit dintre ei doi- n.r.). Propunerea a fost repsinsă de premier și alți membri ai guvernului de la Londra.
În 11 decembrie 1936, Edward a renunțat la tron. În discursul său de abdicare, el a vorbit despre „femeia pe care o iubesc”.
Cuplul s-a căsătorit în 1937 și, după al Doilea Război Mondial, au trăit în Franșa. El a murit acolo, în 1972, iar ea a trăit până în 1986.
La 80 de ani după criza constituțională, Prințul Harry și Meghan Markle scriu un nou capitol în lunga istorie a relțaiilor între SUA și familia regală britanică. Deși, nu trebuie să uităm, totuși, că Harry este abia al cincilea în linia de succesiune la tron.