Un portavion al Forțelor Navale americane este așteptat pentru o vizită în Vietnam, în martie, a anunțat secretarul american al Apărării, Jim Mattis. Ar fi prima astfel de vizită, după războiul din Vietnam.
Vizita planificată la Danang va enerva China, care critică acțiunile americanilor în regiune.
Mattis și omologul său vietnamez, Ngo Xuan Lich, au discutat despre vizita portavionului american în timpul unei întâlniri cu ușile închise, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului căpitanul de marină Jeff Davis. El a explicat că vietnamezii așteaptă aprobarea finală a autorităților guvernamentale, dar Mattis părea să spună că s-a ajuns la o înțelegere.
„Vă mulțumesc pentru dezvoltarea parteneriatului odată cu sosirea portavionului nostru în Danang în martie”, a spus el în deschiderea întrevederii cu secretarul general al Partidului Comunist, Nguyen Phu Trong.
Mattis a mulțumit și pentru sprijinul Vietnamului pentru adoptarea sancțiunilor ONU împotriva Coreei de Nord.
Ministerul vietnamez al Apărării a anunțat că cele două ministere au transmis propunerile privind această vizită liderilor lor. Ideea a fost propusă anul trecut, când Lich s-a întâlnit cu Mattis la Pentagon.
Cei doi s-au întâlnit din nou la Hanoi, ieri, în timpul primei vizite a lui Mattis în această țară din Asia de Sud-Est.
„Noi recunoaștem că relațiile nu rămân niciodată la fel. Ori sunt mai puternice, ori mai slabe, iar America vrea o relație mai puternică cu un Vietnam mai puternic”, a spus Matttis, potrivit Washington Times.
Mattis a adus un omagiu la una dintre cele mai vechi pagode din Vietnam, unde a vorbit cu un călugăr bătrân și s-a recules într-o zonă liniștită. Pagoda Tran Quoc Buddhist, din secolul al VI-lea, este pe o insulă mică, la capătul unui lac din Hanoi, la mică distanță de un placă ce semnalează locul unde senatorul John McCain a fost împușcat în timoul atacului asupra orașului, în 1967. McCain a fost prins și încarcerat la celebra închisoare „Hanoi Hilton”.
Mattis a fost soldat în corpul pușcașilor marini în rezervă, în 1969, când s-a desfășurat războiul din Vietnam, dar nu a fost trimis pe front. Luna viitoare se aniversează 50 de ani de la ofensviva tet, din ianuarie 1968, când Nordul comunist a lansat atacuri sincronizate, simultane, asupra unor ținte ale Vietnamului de Sud, susținut de americani, în orașul Hue.
Ofensiva a fost un eșec, dar a fost un punct important în război, pentru că a lovit speranțele SUA de a avea o victorie rapidă. Războiul a mai durat 7 ani, înainte ca Statele Unite să se retragă complet.