Americanii sunt SPIONAȚI în MASĂ cu mult înainte de 9/11. MILIARDE de convorbiri STOCATE

Americanii sunt SPIONAȚI în MASĂ cu mult înainte de 9/11. MILIARDE de convorbiri STOCATE

Administrația americană a început să strângă informații despre cetățenii săi cu mult înainte de atentatele de la 11 septembrie, care au motivat multe dintre măsurile de restrângere a libertăților.

Potrivit unei ample anchete publicate de USA Today, Drug Enforcement Agency (DEA), care se ocupă de aplicarea legii privind stupefiantele, a adunat timp de două decenii „miliarde de apeluri telefonice într-un program care a servit drept plan pentru un alt program, mai vast, pus la cale de NSA ulterior”.

Faptul că DEA adunase date ale apelurilor către străinătate era cunoscut, însă nu se bănuia amploarea fenomenului. Potrivit surselor cotidianului american, nu apelurile din interiorul Statelor Unite erau urmărite, ci cele dinspre SUA către 116 țări legate de traficul de droguri.

USA Today explică cum, la fel ca și în programul NSA, conținutul comunicațiilor nu era cunoscut, însă agenții puteau afla numerele formate și când, ceea ce le-a permis să „cartografieze comunicațiile suspecților și de a face conexiunile cu bazele de date ale altor servicii de poliție și de informații”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ziarul american dezvăluie, între altele, că programul nu a fost folosit numai în chestiuni privind traficul d droguri:

„L-au folosit de asemenea pentru a elimina legăturile străine după atentatul din Oklahoma City, în 1995, și pentru a identifica suspecții americani din evantaiul mai larg de suspecți.”

Pentru moment, un singur operator, Sprint, este citat oficial că ar fi furnizat date despre clienții săi, dar sursele USA Today lasă să se înțeleagă că și alții, precum AT&T au procedat la fel.

Acest program de urmărire a fost lansat de președintele George Bush tatăl în 1992, pentru a lupta împotriva cartelurilor. Eric Holden, fost procuror general al Statelor Unite, a oprit programul în septembrie 2013, în momentul în care celălalt program de supraveghere în masă, aplicat de NSA, a fost dezvăluit de Edward Snowden.