Evenimentul Zilei > Politica > Americanii se pregătesc de asamblarea bazei de la Deveselu
Americanii se pregătesc de asamblarea bazei de la Deveselu

Americanii se pregătesc de asamblarea bazei de la Deveselu

În comuna din judeţul Olt, autorităţile au construit un drum special pentru transportul instalaţiilor militare, care va începe în doar câteva săptămâni.

În doar câteva săptămâni, va începe instalarea în România a sistemului "AEGIS Ashore", primul element operaţional al scutului antirachetă din Europa, potrivit site-ului defensenews. com, specializat în ştiri militare. În prezent, instalaţia defensivă se află la o bază de testare a companiei Lockheed Martin din statul New Jersey, urmând a fi complet dezasamblată în vederea transportării în România.
În câteva săptămâni, apro ximativ toate componentele sistemului – radare, calculatoare, pereţi, podele şi scări – vor fi împachetate în circa 60 de containere şi transferate apoi la baza de la Deveselu.
Operaţional într-un an
În aproximativ un an, toate componentele vor fi reasamblate pentru a deveni primul element terestru operaţional al European Phased Adaptive Approach – sistemul defensiv al SUA conceput pentru protejarea Europei de un atac cu rachete balistice.
"Ritmul în care se mişcă lucrurile este uimitor", a declarat pe 12 februarie Nick Bucci, directorul departamentului de apărare antirachetă de la Lockheed Martin. Cu doar câteva zile înainte, sistemul fusese pus în funcţiune pentru a fi testat pe coasta de est a SUA. Sistemul este prima versiune pe uscat a celebrului sistem de luptă AEGIS şi este capabil să apere zone extinse de atacul inamicilor. Sistemele AEGIS sunt în mod curent capabile să urmărească în mod simultan peste 100 de ţinte.
România va găzdui interceptori anti-rachetă, pe teritoriul nostru urmând să fie instalate trei baterii, adică 24 de rachete interceptoare de tip SM-3. Testarea acestor echipamente militare va avea loc anul viitor, însă manevrele nu vor cuprinde şi exerciţii cu interceptorii, 2015 fiind şi anul în care baza de la Deveselu va deveni complet operaţională.
Primarul comunei: "Îi aşteptăm din toamnă"
Primarul de la Deveselu, Ion Aliman (foto), a declarat pentru EVZ că s-a pregătit pentru acest transport încă de anul trecut: a reabilitat drumul comunal. Cu o lungime de doar 670 de metri, drumul a fost construit special pentru a putea fi adus scutul, asta după ce s-a primit o adresă de la Bucureşti.
"S-a lăţit de la cinci la nouă metri şi s-a băgat beton de ne-a disperat. Amenajarea lui a costat 1,8 milioane de lei. Dar, până să ajungă aici, nu ştiu ce fac americanii, având în vedere ce drumuri sunt la noi în ţară. Şi, după zăpada care a fost, nu ştiu ce să zic", se arată îngrijorat edilul. Primarul speră ca în această primăvară să se facă o parte din angajările promise: "Se vorbea de 750-800 de oameni care vor lucra acolo. Eu zic că din primăvară se vor face, având în vedere că este de construit la baza militară". 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: