Americanii își aduc la București cele mai moderne arme. Ce este „Black Sea Defence and Aerospace”
- Maria Miron
- 18 mai 2022, 08:00
România are de gând să achiziționeze blindate de ultimă generație, avioane F-35 sau chiar drone moderne. Din acest motiv, circa 400 de producători din toată lumea sunt așteptați la București, unde se desfășoară cea mai mare expoziție de tehnică militară din Europa de Est.
Între 18-20 mai 2022, are loc cea de-a 8-a ediție a BSDA, o expoziție cu caracter internațional în domeniul Apărării, găzduită de ROMAERO. În cadrul acesteia, România va avea un stand propriu, acolo unde Romarm va expune tehnologia de luptă dezvoltată în țara noastră.
România investește în tehnică militară modernă
Ministerul Apărării anunță că are de gând să aloce sute de milioane de euro pentru achiziționarea a peste 500 de blindate, necesare soldaților din teatrele de operații.
Americanii vor etala, la rândul lor, echipamente de luptă și mașinării dintre cele mai sofisticate, de la tancurile M1A2 Abrams, la simulatoarele avioanelor F35, pe care România are de gând să le achiziționeze în anii ce urmează.
„România, prin acest eveniment, arată că este dispusă să ia contacte, este dispusă la transparență și astfel, oricine care are produse care se mulează pe nevoile Armatei Române pot veni să reprezinte indiferent de țară”, spune Sebastian Tudor, organizator al expoziției.
Organizatorii transmit că expoziția ce va avea loc la ROMAERO permite accesul publicului larg în cursul zilei de sâmbătă, între orele 10:00-15:00, intrarea fiind gratuită.
Deschiderea evenimentului „Black Sea Defence and Aerospace” va avea loc miercuri, 18 mai, începând cu ora 10:00, în incinta pavilionul C al Complexului expoziţional ROMAERO.
Situație dificilă în industria de apărare, spune Vasile Dîncu
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a vorbit despre o industrie de apărare cu două viteze, una modernă, privată, iar cea de-a doua aflată la „nivelul tranziției”, administrată de stat. Astfel, potrivit oficialului guvernamental, în vreme ce sectorul privat s-a modernizat și a devenit competitiv, sectorul de stat a rămas „la nivelul tranziției”.
În acest context, Vasile Dîncu a declarat că industria de apărare din România a rămas fără specialişti pregătiți în domeniu și de aceea un program de înzestrare al Armatei ar dura în jur de șapte ani.
„Industria noastră de apărare are două viteze. Avem o industrie de apărare care s-a modernizat prin privatizare, prin firme importante din străinătate. Şi avem o industrie de apărare care a rămas cumva la nivelul tranziţiei, ca să spunem aşa, în care nu a mai fost modernizată tehnica, foarte mulţi oameni şi-au pierdut locurile de muncă, nu mai avem specialişti şi avem încă foste întreprinderi de stat din domeniul armamentului care nu sunt la cel mai înalt nivel al performanţei”, a declarat Vasile Dîncu, conform Realitatea Plus.