Americanii deschid un nou front. Cum se implică SUA în combaterea cartelurilor drogurilor din Mexic

Administraţia Obama a decis să sporească semnificativ rolul pe care autorităţile americane îl joacă în lupta Mexicului împotriva crimei organizate, permiţând poliţiei mexicane să desfăşoare raiduri împotriva influentelor carteluri de droguri de pe teritoriul Statelor Unite şi participând la aceste operaţiuni cu un an adevărat arsenal tehnologic, scrie ziarul New York Times.

Oficialii americani au explicat că aceste operaţiuni "bumerang" sunt menite să înşele ochiul vigilent al traficanţilor, care monitorizează atent fiecare mişcare pe care forţele de ordine o fac pe teritoriul ţării, şi chiar al oficialilor corupţi din poliţia mexicană care anunţă din timp raidurile programate de autorităţi.

Astfel, în baza noii colaborări, membrii comandourilor mexicane se deplasează în civil în SUA unde, cu sprijinul logistic al DEA, agenţia americană anti-drog, care le pune la dispoziţie elicoptere, echipament de luptă, dar şi informaţii vitale despre locaţii suspecte, organizează raiduri transfrontaliere fulger.

Parteneri, dar şi responsabili

Peste 42.000 de persoane au murit până acum în Mexic în violenţele declanşate de cartelurile mexicane de droguri, fie în urma conflictelor armate între bandele rivale, fie în urma unor acte de răzbunare. Cel mai recent incident a avut loc vineri când aproximativ 50 de persoane şi-au pierdut viaţa într-un incendiu provocat deliberat în timpul unui atac asupra unui cazinou din localitatea Monterrey, din nordul Mexicului. Şase bărbaţi care au sosit la cazinou în două camionete au stropit podeaua localului cu lichide inflamabile, după care i-au dat foc.

Preşedintele Felipe Calderon i-a comparat pe făptaşi cu nişte terorişti şi a decretat trei zile de doliu naţional. El a arătat însă cu degetul spre Statele Unite. Congresul american trebuie să ia măsuri în vederea diminuării cererii "insaţiabile" de droguri şi să combată traficul ilegal de arme către Mexic, a adăugat liderul mexican. "Suntem vecini, suntem aliaţi, suntem prieteni, dar şi voi sunteţi responsabili", a subliniat un Calderon, referindu-se la administraţia americană.

Drone, CIA şi Pentagonul

DEA va pune la dispoziţia forţelor mexicane informaţii cruciale strânse cu ajutorul dronelor care vor localiza centrele de producţie a drogurilor şi rutele de transport. Alte aparate de zbor vor survola teritoriul Mexicului pentru a înregistra convorbirile telefonice ale persoanelor de pe lista suspecţilor. În plus, un centru de informaţii, unde vor activa agenţi CIA şi foşti angajaţi ai armatei americane, va fi înfiinţat la o bază militară mexicană.

Raidurile vor fi organizate de la baza Pendleton din San Diego unde agenţii mexicani primesc o primă parte din detaliile despre operaţiunea la care vor participa. Locaţia raidului şi numele suspecţilor le află abia la bordul elicopterului.

Pentagonul pune şi el umărul la aceste operaţiuni. La Comandamentul Nordic din Colorado Springs, foşti ofiţeri cu experienţă în misiunile din Afganistan sau cei implicaţi în alte operaţiuni împotriva al-Qaida au fost transferaţi într-un departament care se ocupă exclusiv cu combatarea cartelurilor mexicane. Calderon, care cel mai probabil va candida din nou în prezidenţialele de anul viitor, se confruntă însă cu critici dure din partea opoziţiei care acuză SUA de imixtiuni în treburile interne ale Mexicului. Preşedintele a făcut însă din combaterea cartelurilor de droguri şi a valului de violenţe provocat de acestea principala sa armă electorală pentru 2012. CITIŢI ŞI:

  • Dronele CIA au omorât 168 de copii în 7 ani
  • Lumea văzută prin teleobiectiv. Noua generaţie de drone va da din aripi