Americanii au votat, azi-noapte, pentru a-și alege președintele, între democrata Hillary Clinton, care ar putea fi prima femeie lider de la Casa Albă - și republicanul miliardar populist Donald Trump
Pentru a candida la președinția SUA trebuie să fii cetățean american, născut pe teritoriul Statelor Unite, să ai cel puțin 35 de ani și să fi fost rezident de cel puțin 14 ani în această țară. Aproape toți președinții din 1933 încoace au fost, anterior, guvernatori, senatori sau generali cu cinci stele. Alegerile din 2016 sunt aparte, din acest punct de vedere, deși, la un moment dat, candidau 10 actuali sau foști guvernatori și 10 actuali sau foști senatori, toți au abandonat cursa prezidențială.
Sistem electoral diferit
Majoritatea voturilor au fost exprimate azi-noapte (ziua de 8 noiembrie pe continentul american), dar circa 45 de milioane de oameni votaseră deja în „vot anticipat” sau „vot în absență”. Candidatul care obține cele mai multe voturi în fiecare stat devine candidatul susținut de statul respectiv pentru a fi președinte.
Sistemul electoral se bazează pe „Colegiul electorilor” (538 de persoane) care aleg câștigătorul. Jumătate dintre aceste voturi (270) sunt necesare pentru ca un candidat să obțină victoria.
Numărul electorilor din fiecare stat este egal cu numărul reprezentanţilor în Senat (câte doi senatori de fiecare stat, 100 în total) şi Camera Reprezentanţilor (435 membri), iar Districtul Columbia are trei electori.
După numărul de electori din Colegiu, cele mai importante state sunt California (55), Texas (34), New York (31), Florida (27), Illinois și Pennsylvania (câte 21 de electori), Ohio (20), Michigan (17), Georgia și New Jersey (câte 15).
State „oscilante”
În aproape toate statele (cu excepția statelor Nebraska și Maine), câștigătorul ia totul - cel care câștigă majoritatea electorilor în statul New York, de pildă, va primi toate cele 29 de voturi electorale ale statului respectiv. Există așa-numitele „swing states”, care oscilează, nu sunt tradițional republicane sau democrate: Ohio, Virginia, Colorado, Carolina de Nord și Nevada.
Așadar, votanții nu participă, tehnic, la alegerea directă a președintelui, ci ei aleg electorii. Aceștia sunt fie oficiali locali, fie lideri de partid, fie alte persoane loiale partidului respectiv. Electorii votează - un vot pentru președinte și unul pentru vicepreședinte - în 19 decembrie.
Voturile sunt numărate în Congres, în 6 ianuarie. În ședință comună, voturile sunt examinate, numărate și înmânate vicepreședintelui SUA, care anunță rezultatele.
Comunitățile mici, primele la urne
Shane Kimbrough, singurul astronaut american aflat în prezent pe Staţia Spaţială Internaţională, a votat , ieri, în alegeri. Astronauții își pot exercita dreptul de a vota din spațiu, în baza unei legi din 1997, adoptată în statul Texas, unde locuiesc majoritatea dintre ei.
Pe de altă parte, trei mici localităţi dintr-o zonă izolată din statul american New Hampshire şi-au exprimat votul, marţi dimineața, Donald Trump obținând 32 de voturi, iar Hillary Clinton - 25. Puţinii locuitori din cele trei comunităţi au votat imediat după miezul nopţii. Numărul jurnaliştilor a fost de patru ori mai mare decât cei opt votanţi din Dixville Notch, o comunitate din New Hampshire, la 30 km de Canada. Clinton l-a învins pe Trump cu patru voturi la două în Dixville Notch. Ea a obţinut o victorie de 17 voturi la 14, în Hart’s Location, o localitate cu doar 40 de locuitori.
Legea electorală din regiunea Noua Anglie permite comunităţilor cu mai puțin de 100 de locuitori să deschidă urnele la miezul nopţii, aceasta devenind o tradiţie cu care localnicii se mândresc.
Cel mai mulți americani din străinătate sunt în Canada (661.000), Marea Britanie (306.000) și Franța (159.000). De asemenea, sunt 200.000 de militari americani peste granițe. În votul anticipat, au existat și cozi la secțiile de vot în California, Nevada sau Ohio.