Americanii au tăiat din ajutorul financiar acordat Pakistanului

Administraţia Obama a decis să suspende şi, în unele cazuri, să blocheze fondurile în valoare de sute de milioane de dolari acordate guvernului de la Islamabad, în replică la decizia Pakistanului de a expulza instructorii militari americani care pregăteau armata pakistaneză pentru a combate insurgenţa islamistă, scrie New York Times.

Oficiali de rang înalt de la Washington au dezvăluit că măsura ar viza circa 800 de milioane de dolari, din totalul de 2 miliarde de dolari pe care Pakistanul îi primeşte anual de la Statele Unite sub formă de ajutor financiar.

Din cele 800 de milioane, 300 de milioane sunt alocate anual pentru a acoperi costurile mobilizării celor aproximativ 100.000 de soldaţi pakistanezi la graniţa cu Afganistanul, regiunea unde grupările militante sunt cele mai active. Alte câteva sute de milioane erau destinate achiziţiei de echipament militar şi manevrelor speciale necesare operaţiunilor de combatere a insurgenţei.

Deşi fondurile au fost tăiate, Washingtonul a vrut să livreze Pakistanului un ultim transport de echipament militar, precum arme de foc, muniţie, veste antiglonţ şi dispozitive speciale utilizate în dezamorsarea bombelor artizanale, dar executivul de la Islamabad refuză să îl mai accepte.

Mai mult, guvernul pakistanez a respins cererile de viză depuse de mai mulţi tehnicieni militari americani care urmau să efectueze o serie de revizii la elicopterele de asalt utilizate în lupta împotriva militanţilor islamişti.

Decizia de suspendare sau anulare a fondurilor respective nu vizează însă un acord de vânzare către statul pakistanez de avioane de vânătoare F-16, au subliniat oficialii de la Washington.

Suspiciuni peste suspiciuni

Administraţia americană este, de asemenea, nemulţumită de nivelul de implicare a autorităţilor pakistaneze în combaterea grupărilor islamiste şi de posibilele legături pe care militanţii le-ar avea la nivel înalt la Islamabad. În urmă cu câteva săptămâni, de exemplu, CIA a furnizat serviciilor pakistaneze informaţii clare despre mai multe centre de asamblare a bombelor artizanale însă islamiştii au dispărut cu puţin timp înainte de raidul armatei.

Mai mult, oficialii americani suspectează ISI, serviciile pakistaneze de informaţii, că se află la originea morţii unui jurnalist din Islamabad care a publicat recent mai multe articole în care dezvăluie cum grupările islamiste şi-au infiltrat militanţi în armată.

Washingtonul a avertizat Islamabadul că va relua livrarea fondurilor de asistenţă imediat ce guvernul pakistanez dă dovadă de mai multă agresivitate în eforturile de combatere a insurgenţei islamiste.