Americanii au suspendat ajutorul alimentar promis Coreei de Nord din cauza testului balistic programat în aprilie

Americanii au suspendat ajutorul alimentar promis Coreei de Nord din cauza testului balistic programat în aprilie

Statele Unite ale Americii au suspendat programul de asistență alimentară pentru Coreea de Nord (Republica Populară Democrată Coreeană, RPDC), ajutor promis de Washington în luna februarie în schimbul unui moratoriu angajat de Phenian asupra activităţii sale nucleare şi balistice, a anunţat astăzi un reprezentant al Pentagonului.

“Am fost obligaţi să suspendăm asistenţa alimentară promisă Coreii de Nord” din cauza deciziei Phenianului de a lansa în luna aprilie o rachetă, care oficial ar urma să plaseze pe orbită un satelit de observare terestră, a declarat în faţa unei comisii de apărare a Congresului SUA Peter Lavoy, adjunct al secretarului Apărării însărcinat cu dosarul Asia.

La 29 februarie, RPDC a acceptat un moratoriu privind lansarea de rachete cu rază lungă de acţiune, efectuarea de teste nucleare şi desfăşurarea unor activităţi de îmbogăţire a uraniului la uzina de la Yongbyon. În schimb, SUA s-au angajat să livreze Phenianului 240.000 de tone de ajutoare alimentare - ulei vegetal, legume uscate şi produse semipreparate.

“Acordul le interzice explicit nord-coreenilor să lanseze rachete iar noi le-am spus că lansarea unui satelit va fi interpretată drept o lansare de rachetă deoarece se foloseşte aceeaşi tehnologie”, le-a explicat congresmenilor americani Peter Lavoy, citat de AFP, preluată de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Phenianul a anunţat că va lansa o rachetă purtătoare a unui satelit de observare terestră în perioada 12-16 aprilie pentru a marca împlinirea a o sută de ani de la naşterea celui considerat părintele RPDC, Kim Ir-Sen.

SUA şi aliaţii acestora consideră că RPDC va testa de fapt o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune capabilă să transporte focoase nucleare, încălcând o rezoluţie adoptată de Consiliul de Securitate al ONU după cel de-al doilea test nuclear efectuat de Phenian în 2009.

Anunţul Phenianului “demonstrează lipsa sa de voinţă privind respectarea angajamentelor” asumate, a sintetizat Peter Lavoy adresându-se Comisiei de apărare din Camera Reprezentanţilor, fără a preciza dacă a demarat operaţiunea de livrare a ajutorului umanitar american către RPDC.

În contextul gravei penurii alimentare cu care se confruntă de mulţi ani RPDC, mai multe ţări străine i-au oferit începând din 1995 Coreii de Nord peste 12 milioane tone de alimente, 80% din ajutor fiind asigurat de către China, Coreea de Sud, SUA şi Japonia, conform unui raport al departamentului de cercetare al Congresului SUA din 2011.