Evenimentul Zilei > International > Americanii au muşamalizat masacrul sovieticilor de la Katyn
Americanii au muşamalizat masacrul sovieticilor de la Katyn

Americanii au muşamalizat masacrul sovieticilor de la Katyn

Mai multe noi dovezi susţin faptul că administraţia americană condusă de preşedintele Roosevelt a muşamalizat masacrul comis de forţele sovietice în rândul armatei poloneze în 1940, victimele fiind aruncate într-o groapă comună la Katyn.

Potrivit agenţiei Associated Press, noile documente susţin că SUA nu a dorit să îl enerveze pe Iosif Stalin, care era un aliat crucial în timpul războiului. Documentele au fost publicate de Arhivele Naţionale Americane ieri.

Peste 22.000 de soldaţi polonezi au fost ucişi la ordinele lui Stalin. Rusia a recunoscut masacrul în 1990, după ce timp de o jumătate de secol atribuise vina Germaniei naziste.

Prizonierii americani de război au avertizat SUA încă din 1943, spunând că au văzut cadavrele în pădurea Katyn, în apropiere de Smolensk. Naziştii nu ar fi putut comite masacrul deoarece ei nu ocupaseră zona până în 1941.

Preşedintele Franklin Delano Roosevelt a decis să muşamalizeze cazul, nedorind să îşi strice relaţiile cu Stalin. Subiectul a fost uitat de americani şi la audierile Cogresului din 1951 şi 1952. De asemenea, Winston Churchill, premierul britanic, nu a acuzat niciodată URSS-ul de comiterea atrocităţilor.

În aprilie 1940, elita armatei poloneze, dar şi artişti şi politicieni au fost împuşcaţi de NKVD.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: