Americanii au ales între "ţapii ispăşitori" şi "schimbarea schimbării"

CORESPONDENŢĂ DIN MIAMI. Americanii din Miami s-au mobilizat cu greu la urne ieri dimineaţă. La Muzeul de Ştiinţe erau, în jurul orei 10, mai mulţi jurnalişti decât alegători. Singurii care apar pentru a-şi exprima opţiunea sunt cei cu profesii liberale.

"Mulţi vin la prima oră, înainte să plece la muncă. Un alt exod este în jurul orei 12, când lumea pleacă să ia prânzul. Grosul votanţilor apare însă abia după ora 5, când oamenii pleacă de la muncă. Oricum, alegerile parţiale nu suscită un interes la fel de mare precum prezidenţialele", explică Sergio, un avocat din Miami.

La Clubul femeilor din Coral Gables, o zonă rezidenţială de lângă metropola americană, peste 50 de persoane stau la coadă pentru a vota. "Alegerile înseamnă foarte mult pentru mine. Nu am ratat niciun scrutin, oricare a fost acesta", spune Janet Festine, o pensionară din cochetul cartier. "Sunt democrată. Am votat pentru continuitate. Celor care se plâng de starea economiei, le spun un singur lucru: puneţi osul la treabă!", spune bătrâna, gesticulând larg.

Timpul este preţios

Lewis Milleadge, este la fel de elocvent. "Auzim de ceva vreme că lumea este nervoasă în American din cauza economiei. Cred că mulţi caută doar un ţap ispăşitor, mulţi au fost nervoşi chiar din momentul alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2008, nu s-au putut niciodată obişnui cu rezultatul", a subliniat el, referindu-se la alegerea lui Barack Obama în funcţia de preşedinte. "Ar trebui să înţeleagă un lucru: dacă vine un congresman nou, acesta are nevoie de timp pentru a se acomoda şi ajunge să tragă sfori în interesul comunităţii care l-a trimis la Washington. Nu asta ne trebuie acum, timpul este preţios", a conchis Milleadge.

Nemuţumiri republicane

Câteva străzi mai încolo, o unitate de pompieri pare să se fi transformat în fieful republicanilor. Elvira Preso, o americană de origine cubaneză, se declară nemulţumită de felul în care administraţia democrată tratează populaţia de rând. "Nu vreau ca banii noştri să se mai ducă înspre bănci şi în programe fără finalitate la nivelul populaţiei. Vreau ca banii să fie folosiţi pentru crearea de locuri de muncă, asta ar trebui să fie prioritatea lor", a răbufnit ea.

Katherine McGulpin este mai puţin radicală: "Democraţii au făcut lucrurile cu jumătate de măsură. Au încercat să salveze economia, băncile, dar au uitat să salveze şi populaţia. Nu mai putem continua astfel. Este nevoie de o nouă schimbare".

"Am pierdut deja o ţară, nu vreau să pierd şi America"

Schimbarea a venit şi în statul Florida. Marco Rubio, candidatul republican pentru Senat, susţinut de mişcarea Tea Party, i-a învins pe contracandidaţii săi, independentul Charlie Crist, fost republican şi guvernatorul în exerciţiu, şi pe democratul Kendrick Meek. Rubio, american de origine cubaneză şi fost preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din Florida, era practic un necunoscut pentru electoratul din peninsulă. La cei 39 de ani ai săi, tânărul politician a câştigat cu uşurinţă alegerile primare, determinându-l pe Crist să renunţe la sprijinul republicanilor şi să candideze pe cont propriu. Raportul de voturi între cei doi foşti colegi de partid este de 48,8 la 29,8 la sută.

"Am pierdut deja o ţară, nu vreau să pierd şi America", a declarat Rubio, în faţa a sutelor de susţinători care s-au strâns aseară la hotelul Biltmore, din Coral Gables. "Aleşii care ajung în Washington uită repede de unde au venit. Eu nu voi face la fel. Oriunde voi merge, orice voi obţine, voi fi mereu fiul unor cubanezi în exil şi moştenitorul a două generaţii de visuri neîmplinite", a adăugat acesta, în uralele mulţimii.