Americanii au ajuns să plătească medicamentele europenilor

Americanii au ajuns să plătească medicamentele europenilor

Societatea Națională a Bolnavilor de Scleroză Multiplă din SUA a dovedit, printr-un amplu studiu de piață, că agenția guvernamentală US Food And Drug Administration (FDA), care dă OK-ul ca medicamentele să ajungă pe piața din întreaga lume, a creat un sistem-monstru. Aritmetica celor care au dovedit discrepanța are o concluzie clară: bolnavii din SUA subvenționează medicamentele pentru toată Europa.

Care este rațiunea pentru care o fiolă de insulină costă aproape 150 de lei pe zi un pacient american (400 de dolari per 10 ml de insulină injectabilă), iar pe unul din Europa îl costă circa 300 de lei tratamentul pe durata unei luni întregi?, se întreabă, retoric, medicii și pacienții din SUA, în fața unor drame greu de conceput pentru români: în țara unchiului Sam, oamenii mor dacă nu își pot plăti asigurările medicale sau medicamentele de bază.

Nu există programe naționale de sănătate prin care să se ofere gratuități în efectuarea tratamentelelor – chiar și a celor vitale precum insulina și, mai grav de atât, pastilele și intervențiile medicale de orice natură au prețuri de peste 10 ori mai mari decât oriunde în lume.

Nu există niciun motiv pentru aceste scumpiri

Pacienții cu scleroză multiplă din Statele Unite au ajuns să plătească din propriile buzunare circa 7.000 de dolari pe an pentru tratamente, în plus față de costurile suportate de agenția guvernamentală Medicaid, citează din studiul amintit cei de la 360medical.ro.

O altă analiză de piață, realizată de cercetătorii de la Universitatea de Științe din Oregon și Universitatea de Farmacologie din același stat, publicată în jurnalul medical Neurology, arată că, deși companiile farmaceutice nu au realizat în ultimii ani vreo descoperire majoră în tratamentul sclerozei multiple, prețurile medicamentelor pentru această afecțiune au urcat, în medie, cu 10-15% pe an în ultimul deceniu.

Pentru a afla motivul acestor creșteri de prețuri, cercetătorii au discutat cu directori din companii farmaceutice.

„Aș spune că motivele creșterii prețurilor țin pur și simplu de maximizarea profitului. Nu există o altă explicație, deoarece costul producerii medicamentului nu a crescut cu 10% sau 15%, dimpotrivă, costurile probabil au scăzut”, a afirmat unul dintre manageri, citat de sciencedaily.com.

De ce prețul unui medicament crește în SUA și scade în UE

Managerii consultați în cadrul studiului au explicat că în Europa, a doua mare piață a medicamentelor din lume, după SUA, prețul unui medicament inovativ este de obicei mai mare la lansare, iar apoi scade treptat în timp. În SUA, situația este opusă: deși prețul este deja mare la lansare, el continuă să crească în anii următori.

„Când iei astfel de decizii te uiți la întreaga lume, și doar în Statele Unite poți mări prețurile cu adevărat. Nu poți face acest lucru în restul lumii. În restul lumii, prețurile scad odată cu durata de existență pe piață”, a precizat unul dintre directori.

Potrivit experților, prețurile din afara SUA scad nu doar din rațiuni comerciale, ci și din cauza faptului că sunt controlate de autorități naționale care asigură rambursarea, dar au de obicei resurse financiare limitate. Altfel spus, nu e departe de adevăr teoria care susține că o dată cu privatizarea totală a sistemului medical dintr-un stat, companiile Big Pharma devin stăpâne pe viețile oamenilor. În acest caz, pacienții americani acoperă potențialele „pierderi” de pe alte piețe ale producătorilor farmaceutici, pentru că Europa a implementat un sistem de supranegociere a prețurilor farmaceuticelor, prin sistemul de import-export paralel a genericelor.

Ne puteți urmări și pe Google News