A fost denumit şeriful cel mai rău din America, braţul violent al justiţiei împotriva migranţilor, cel care îi îmbrăca pe deţinuţii din închisorile sale maieuri şi chiloţi roşii, trimiţându-i la muncă în lanţuri, înfometându-i. Iar Trump i-a mulţumit pentru tot ceea ce a făcut în cariera sa de om al legii înfuriind America.
Atât de rău încât să se aventureze mult dincolo de lege în vânătoarea clandestinilor, activitate din care şi-a creat un stindard. Vorbim de Joe Arpiano, şeriful din Maricopa - Arizona, găsit vinovat fiindcă a ignorat ordonanţa unui judecător în 2011 şi acuzat de violarea depturilor civile, abuz de putere şi discriminare rasială împotriva comunităţii hispanice.
Arpaio este în acelaşi timp şi un susţinător înfocat al lui Donald Trump, i-a jurat fidelitate şi l-a susţinut în campania electorală, ca şi în primele luni la Casa Albă. Iar preşedintele, după cum are obiceiul să procedeze cu aceia care-i demonstrează fidelitate absolută l-a graţiat, dezlănţuind mânia Americii anti-Trump.
''Sunt bucuros să comunic că tocmai am acordat graţierea unui om de 85 de ani, şeriful-patriot Joe Arpaio. A făcut Arizona mai sigură'', afirmă Donald pe Twitter. ''Ca şerif a protejat cetăţenii de criminalitatea organizată şi de imigraţia clandestină, iar după 50 de ani de serviciu admirabil pentru naţiunea noastră, este demn candidat al iertării prezidenţiale'', explică apoi Casa Albă. Tot pe Twitter, Arpaio mulţumeşte de a fi considerat ''condamnarea mea exact pentru ceea ce este: o vânătoare de vrăjitoare din partea justiţiei: sunt mişcat şi îndatorat preşedintelui''.
Graţierea plutea în aer şi acum câteva zile, Trump confirmase că anunţul va fi făcut curând. După ce a slujit în armată, Arpaio, cu origini italiene, a devenit mai întâi agent de poliţie la Washington şi Las Vegas, apoi agent special al Drug Enforcement Administration (DEA). În 1992 se hotărăşte să abandoneze pensionarea pentru a deveni şerif în Maricopa, unde a rămas în funcţie până în 2016, înainte de a fi condamnat la 6 luni de închisoare pentru metodele sale discriminatorii. Tocmai pumnul său de fier i-a adus porecla de "şeriful cel mai dur al Americii". Apelativ "câştigat" datorită acţiunilor sale foarte controversate, ca de exemplu: Tent City, închisoare în aer liber într-un stat în care temperaturile vara trec frecvent de 40 de grade (în 2011 s-au atins chiar 53 de grade), hotărârea de a îmbrăca deţinuţii în lenjerie intimă de culoare roşie, obligându-i să muncească în lanţuri, să reducă la jumătate cele trei mese pe zi pentru a face economii. Dacă graţierea satisface latura ultrarasistă a lui Trump, riscă să dezbine mai târziu ţara după tensiunile rasiale care au au tulburat Charlottesville.