Administraţia de la Washington vrea să se asigure că statul evreu nu va ataca Iranul fără înştiinţarea prealabilă a Statelor Unite.
Directorul CIA, Leon Panetta, a descins acum două săptămâni în Israel cu o misiune secretă, aceea de a-i avertiza pe liderii de la Ierusalim să nu lanseze un atac-surpriză asupra Iranului fără să informeze în prealabil Washingtonul. Sarcina atribuită oficialului american de rang înalt este cu atât mai importantă pentru administraţia americană cu cât Casa Albă nu a mai avut răbdare să discute tranşant această problemă cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, care se va deplasa mâine la Washington. Panetta s-a întâlnit cu şeful guvernului israelian şi cu ministrul apărării, Ehud Barak, pentru a obţine de la cei doi oficiali asigurări ferme că Israelul nu va ataca Republica Islamică fără să anunţe Statele Unite, scrie cotidianul britanic „The Times”.
Temerile liderilor americani că Israelul ar putea proceda la fel la fel ca în 1981, când şi-a surprins aliatul printr-un atac fulgerător asupra complexului nuclear irakian Osirak, s-au intensificat după ce statul evreu a desfăşurat ample manevre militare, pregătindu-se, de a se menea, să organizeze în această vară cel mai complex exerciţiu de apărare civilă din istoria ţării. Netanyahu şi Barak l-ar fi convins pe directorul CIA că nu intenţionează să lanseze un astfel de atac-surpriză, potrivit publicaţiei citate. Dialog tensionat între aliaţi
În orice caz, este de aşteptat ca premierul israelian să insiste, în cursul vizitei la Washington, ca Statele Unite să rămână concentrate asupra problemei iraniene şi mai puţin asupra celei palesti niene. Liderul Likud a suscitat îngrijorarea comunităţii internaţionale prin refuzul de a sprijini soluţia înfiinţării unui stat palestinian, proiect susţinut şi de administraţia americană. Mai mult, Benjamin Netanyahu riscă să-l irite pe aliatul cel mai de încredere al statului evreu dacă nu renunţă la extinderea coloniilor israeliene în Cisiordania, potrivit France Presse. „Chiar dacă există dezacorduri între guvernele noastre, acest fapt nu va afecta legăturile noastre multiple şi foarte puternice”, a subliniat Zalman Shoval, un apropiat al premierului Netanyahu şi fost ambasador israelian la Washington.
Majoritatea israelienilor doresc ca, în cursul întâlnirii de luni cu preşedintele Barack Obama, şeful executivului de la Ierusalim să se declare favorabil înfiinţării unui stat palestinian, potrivit unui sondaj publicat ieri. Circa 57% din tre respondenţi consideră că Netanyahu trebuie să susţină ideea „două state pentru două popoare”, în timp ce 35% susţin poziţia intransigentă a premierului.
AVERTISMENT
Numărul puterilor nucleare se va dubla
Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), egipteanul Mohamed ElBaradei, a avertizat ieri că numărul statelor care deţin arsenal nuclear ar putea fi de peste două ori mai mare în următorii ani, dacă marile puteri nu iau măsuri radicale în cadrul procesului de dezarmare. ElBaradei a subliniat că ameninţarea proliferării nucleare este mai acută în Orientul Mijlociu, care este o „bombă cu ceas”, din punctul său de vedere, şi că instrumentele internaţionale de limitare a propagării acestui fenomen riscă să devină ineficiente.
El a explicat, într-un interviu acordat cotidianului „The Guardian”, că noul val de proliferare va include şi „ţări nucleare virtuale”, mai exact acele state care ar putea produce plutoniu sau uraniu îmbogăţit şi care dispun de know-how pentru fabricarea de focoase. Aceste state nu vor asambla însă şi rachete nucleare pentru a nu încălca din punct de vedere tehnic prevederile Tratatului de neproliferare, susţine şeful AIEA. Acesta este şi cazul Iranului, a adăugat ElBaradei, care crede că nouă state vor deţine în curînd arsenal nuclear, iar altele cel puţin 10 vor intra în categoria aşa-numitelor „ţări nucleare virtuale”.