Evenimentul ZileiInternationalAmerica stă pe un butoi cu pulbere. Democrația, pusă la grea încercare

America stă pe un butoi cu pulbere. Democrația, pusă la grea încercare

America stă pe un butoi cu pulbere. Democrația, pusă la grea încercare
Întreaga democrație americană este pusă la grea încercare zilele acestea.

Liderii școlilor parohiale și familiile care aleg să facă educație în sistem homeschooling au de ce să se teamă, informează CBN News, care prezintă ultimele modificări aduse de Departamentul pentru Educație din New York.

În poate cel mai importat stat din America se are în vedere obligarea școlilor private de a funcționa ca școli publice! O lege aflată în vigoare de la 1894 va fi modificată pentru ca școlile private să își schimbe între profilul – toate programele școlilor private, orarul, planurile cursurilor, standardele de angajare și cerințele de raportare vor trebui să respecte normele cerute de stat pentru școlile publice!

Inspectoratele locale școlare vor putea supraveghea și verifica toate instituțiile de învățămând private și parohiale din statul New York. Cine nu respectă regulile propuse, riscă închiderea școlii!

Pacific Justice Institute (PJI) este o organizație non-profit de apărare juridică și care acum reprezintă interesele organizației Parents Union for Religious Integrity of Torah Education (PURITE). Părinții și rabinii care au solicitat ajutorul PJI practică iudaismul hașidic ultraortodox. Și-au educat tinerii în mici școli religioase, de mii de ani cunoscute drept ieșiva, în care se predau cursuri de matematică și limba engleză, în paralel cu studiul Tora și Talmud.

PURITE se teme că noile reglementările din învățământ vor exclude în mod esențial modul de viață și educație al copiilor.

Recent, Kevin Snider, avocatul PJI, a trimis o scrisoare către Departamentul de Educație din New York, solicitând o dezbatere publică pe marginea subiectului. Snider explică în scrisoarea lui conflictul dintre educația bazată pe Tora și obiectivele școlilor publice din New York.

Totodată, avocatul comunității evreiești mai arată și asemănările dintre modul de viață hașidic ultraortodox și cultura Amish. În 1972, Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat condamnările părinților Amish și menoniți care fuseseră amendați pentru nerespectarea legilor educației obligatorii din Wisconsin. Acest precedent rămâne valabil și azi.

„Dacă libertatea și toleranța religioasă vor continua să stea la baza vieții americane, atunci trebuie să le permitem părinților să aleagă o educație religioasă pentru copiii lor”, a declarat Brad Dacus, președintele PJI.


Accesează: