Prezența submarinelor și a navelor de spionaj rusești în zonele cablurilor de internet transoceanice prin care se realizeazî majoritatea transporturilor de comunicații ale Statelor Unite îngrijorează administrația de la Washington.
Deși până acum nu au apărut indicii despre intenția Mocovei pentru asemenea acțiuni, New York Times scrie că, în timpul unui conflict, acest risc există.
Ziarul american citează comandanți de navă și oficiali din serviciile secrete care susțin că monitorizările arată o activitate „semnificativ mai mare” în zonele cablurilor care leagă Marea Nordului cu Nord-Estul Asiei și în apropierea apelor americane.
Luna trecută, Statele Unite au monitorizat îndeaproape nava-spion rusă Yantar, echipată cu două submarine auto-propulsate capabile să evolueze la adâncimi mari, care s-a apropiat de coastele de Est ale Statelor Unite, unde se află un cablu care face legătura cu baza Guantanamo din Cuba.
Oficiali din marina americană au declarat că submarinele de la bordul Yantar erau capabile să taie cablurile aflate la adâncimi de mii de metri.
Deși cablurile sunt frecbent tăiate de ancorele vaselor sau rupte de dezastre naturale și apoi sunt repede reparate, oficialii de la Pentagon sunt îngrijorați că rușii par să caute vulnerabilitățile cablurilor de la adâncimi mai mari, unde reparațiile sunt mai greu de făcut.
Ziarul american scrie că aceste cabluri deservesc afaceri de 10 trilioane de dolari zilnic și peste 95% din comunicații.