Până unde poate merge bătălia privind avorturile? După legile restrictive votate în Georgia şi Alabama, Curtea Supremă, controlată de judecători conservatori, ar putea oare să revizuiască decizia care a legalizat avorturile în 1973?
Dreptul la avort este în pericol
Miercuri, guvernatorul de Alabama a semnat legea cea mai restrictivă din statul respectiv, care interzice total avortul, chiar şi în caz de viol sau incest. Şase state controlate de republicani au votat recent texte care limitează dreptul la avort, iar alte şase State din Midwest se pregătesc să le urmeze exemplul. Scopul? Să forţeze putenicul braţ al justiţiei să ducă problema până la Curtea Supremă în aşa fel încât cei 9 judecători să reexamineze hotărârea Roe v. Wade, care a legalizat avortul în toate Statele, în 1973. Şi având în vedere că este dominată de conservatori, totul va cădea în responsabilitatea preşedintelui Curţii Supreme, John Roberts.
Lovitură de forţă
Georgia deja adoptase o lege care interzice avortul din clipa când este detectată prima bătaie de inimă a fătului (heartbeat bill), care se petrece în general în jurul a 6 săptămâni de sarcină. Alabama prevede pedepse cuprinse de la 10 la 99 de ani de închisoare pentru medicii care practică un avort, cu excepţia cazurilor de urgenţă vitală sau de ''anomalii letale ale fătului''.
Braţul de fier al justiţiei
Pe hârtie, legea din Alabama ar trebui să intre în vigoare în 6 luni. Dar, ca peste tot, vor fi depuse cu siguranţă recursuri judiciare de către asociaţii ca ACLU (Uniunea pentru libertăţi civile) şi Planned Parenthood (Planificarea parentală), pentru a-i contesta constituţionalitatea, iar judecătorii vor tranşa fără dubii în favoarea lor. Cei care marşează pentru dreptul la viaţă speră că unele Curţi de apel din Mississipi, Luisiana şi Texas le vor da dreptate. Oricum Curtea Supremă va fi forţată să revizuiască hotărârea Roe v. Wade.
Toţi ochii aţintiţi pe şeful Curţii Supreme
Curtea Supremă are 5 judecători conservatori din 9. Nimeni nu spune că se va da peste cap Roe v. Wade. Preşedintele Curţii, John Roberts, este un instituţionalist care acordă mare importanţă precedentelor decizii ale Curţii. Odată ce avortul este legal de mai mult de 40 de ani, anularea acestei hotărâri ar provoca un tsunami consituţional. În februarie, Roberts s-a alăturat celor 4 judecători liberali pentru a anula reglementările stricte vizând clinicile care practică avortul în Louisiana.
Avortul, un subiect care scindează Statele Unite
58% dintre americani sunt favorabili avortului ''în toate cazurile sau în cea mai mare parte dintre cazuri'' , iar 37% se opun, potrivit unui studiu realizat anul trecut de către Pew Research Center. Privind numai electoratul republican (al lui Trump), 59% sunt împotriva avortului, ceea ce explică zelul aleşilor care încearcă să-şi impună punctul de vedere.
Candidaţii democraţi, ca Elizabeth Warren sau Cory Booker, îşi agită susţinătorii pentru a milita pentru menţinerea dreptului la avort, actriţa Alyssa Milano a lansat ideea controversată pe Twitter către militanţii feminişti să facă o ''grevă a sexului'' până când femeile îşi vor căpăta ''dreptul lor de a dispune cum doresc de propriul corp''. Bătălia este totală la această oră în Statele Unite, Curtea Supremă are, poate, cea mai grea sarcină posibilă....