Armata americană este pregătită să paraşuteze mai multe muniţii rebelilor care luptă împotriva Statului Islamic (SI) în nordul Siriei, a declarat un responsabil american, după ce SUA au paraşutat duminică aproximativ 50 de tone de muniţii.
"Vor exista mai multe paraşutări, dar numai dacă ei vor putea dovedi că au utilizat (muniţiile) într-o manieră eficientă împotriva Statului Islamic", a afirmat acelaşi responsabil, sub rezerva anonimatului, relatează Agerpres, citând France Presse.
"Cu cât ei vor arăta mai multe rezultate, cu atât mai multe livrări vor primi şi avioanele americane îşi vor alege ţintele în funcţie de progresele (rebelilor împotriva Statului Islamic)" pe teren, a continuat el.
Programul livrărilor de echipamente militare rebelilor - care ilustrează reorientarea Pentagonului după eşecul planului său de antrenare a forţelor locale - se va "baza pe rezultatele" rebelilor în teren, a insistat acelaşi responsabil. Totuşi, oficialul a spus că dacă rebelii eşuează şi aceste arme ajung pe mâini greşite, grupurile în chestiune 'vor fi ţinute la distanţă'.
Forţele coaliţiei internaţionale conduse de SUA au paraşutat duminică aproximativ 50 de tone de muniţii de calibru mic şi grenade rebelilor care luptă împotriva Statului Islamic în nordul Siriei, cu ajutorul unor avioane cargo C-17.
Potrivit colonelului Steve Warren, un purtător de cuvânt militar american aflat la Bagdad, muniţiile paraşutate erau destinate 'Coaliţiei arabe siriene', alianţă ce reuneşte, potrivit acestuia, între 4.000 şi 5.000 de combatanţi în nord-estul Siriei, unde se află bastionul Statului Islamic.
Această operaţiune este dovada noii abordări anunţate vineri de administraţia americană pentru acţiunea sa în Siria, notează AFP. Mai degrabă decât să încerce formarea sirienilor pentru combaterea Statului Islamic, o iniţiativă sortită eşecului, Pentagonul se va concentra de acum înainte pe furnizarea de arme şi sprijin aerian grupurilor atent selectate, în special în nord-estul Siriei.
Programul de formare şi înzestrare cu echipamente, lansat la începutul anului 2015 şi care este finanţat cu 500 milioane de dolari, a vizat în jur de 5.000 de rebeli sirieni. Într-un final, programul a permis doar formarea câtorva zeci de combatanţi. Armata americană este obligată să recunoască faptul că unii dintre combatanţii pregătiţi de ea au predat o parte din echipamentele lor Frontului Al-Nosra, ramura siriană a Al Qaida.