Președintele american Barack Obama a autorizat ieri lansarea de zboruri de supraveghere deasupra Siriei, o măsură care, susțin analiștii, deschide calea primelor raiduri aeriene împotriva țintelor controlate de jihadiștii Statului Islamic pe teritoriul sirian.
Până în prezent, administrația americană a fost reticentă în fața oricărei decizii de natură militară în ceea ce privește dosarul sirian, dar amenințarea islamistă în creștere în Orientul Mijlociu a schimbat datele problemei. Până acum, armata americană a lovit ținte ale Statului Islamic de pe teritoriul irakian, dar baza grupării se află în Siria, de unde a și pornit campania de expansiune militară și ideologică.
Liderii jihadiști, în vizor
Un purtător de cuvânt al generalului Martin Dempsey, șeful Statului Major Interarme al armatei americane, a confirmat că administrația de la Washington ia în calcul toate opțiunile, inclusiv raiduri aeriene, pentru a lupta împotriva militanților Statului Islamic pe ambele fronturi. Potrivit BBC, țintele primordiale pentru armata americană vor fi liderii jihadiștilor din cartierul general al mișcării islamiste de la Raqqa, un oraș din nordul Siriei.
Siria a avertizat însă SUA împotriva oricăror măsuri unilaterale, manifestându-și, în schimb, disponibilitatea pentru cooperarea împotriva terorismului. Este puțin probabil însă ca SUA să răspundă acestui apel la colaborare, surse de la Washington subliniind că americanii nici măcar nu vor cere autorizație de survol. Pentru a-și întări oferta de cooperare, regimul de la Damasc a lansat, ieri, ample raiduri aeriene asupra pozițiilor controlate de Statul Islamic într-o provincie din estul țării, Deir Ezzor, bogată în petrol.
Washingtonul trimite dronele după liderii Statului Islamic