America plimbă scutul

America plimbă scutul

Statele Unite ar putea renunţa la amplasarea în Polonia a rachetelor interceptoare din cadrul sistemului antibalistic, optând pentru Lituania.

Cele zece interceptoare de rachete pe care Statele Unite intenţionează să le instaleze în Polonia ar putea fi amplasate, până la urmă, în Lituania, relatează AFP şi Reuters. Dacă negocierile cu guvernul de la Varşovia eşuează, nu este exclus ca Lituania să devină, după Cehia, cea de-a doua ţară din fostul lagăr comunist care acceptă să găzduiască pe teritoriul său elemente ale scutului antirachetă american.   „Pot să confirm faptul că Statele Unite sunt angajate în discuţii cu Lituania (pe tema scutului antirachetă). Ministrul lituanian al apărării a propus acest lucru în luna mai, iar partea poloneză ştie asta“, a declarat principalul negociator polonez, Witold Waszczykowski.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat american, Tom Casey, Statele Unite nu au început oficial negocierile cu Lituania. „Am avut discuţii generale cu guvernul Lituaniei despre chestiuni referitoare la apărarea antirachetă“, a ţinut să precizeze Casey. El a confirmat prezenţa în Lituania, luna trecută, a negociatorului american John Rood. „Polonia este partenerul nostru preferat. Dar dacă Polonia alege să nu accepte găzduirea interceptoarelor, vom fi nevoiţi să căutăm în altă parte. Acest lucru nu este spus ca o ameninţare, ci ca o chestiune practică“, a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei americane la Varşovia. Se aşteaptă o ofertă concretă

La rândul lor, oficialii lituanieni neagă începerea unor tratative oficiale cu Washingtonul, dar se arată interesaţi să găzduiască cele zece interceptoare de rachete. „Lituania va examina posibilitatea participării la scutul antirachetă dacă va primi o ofertă. Va trebui să cântărim avantajele şi dezavantajele“ unui eventual răspuns afirmativ, a afirmat ministrul apărării, Juozas Olekas, la postul public de radio.

Guvernul Cehiei a încheiat deja un acord cu Statele Unite pentru găzduirea unei baze radar, parte a scutului antirachetă. Ministrul ceh de externe, Karel Schwarzenberg, a avertizat însă că acordul ar putea fi respins de parlamentul de la Praga.

CONDIŢII

Varşovia vrea garanţii de securitate

Preşedintele american, George W. Bush, vrea ca negocierile privind instalarea unor elemente ale scutului antirachetă în Europa să se finalizeze înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie. Presată de Rusia să nu accepte oferta Statelor Unite, Polonia a cerut garanţii suplimentare de securitate, inclusiv un sistem de apărare antirachetă Patriot 3 sau THAAD. „Dacă Statele Unite estimează că instalarea scutului nu are un impact important asupra securităţii Poloniei, nouă ne va fi foarte dificil să convingem opinia publică“ să accepte găzduirea celor zece interceptoare de rachete, a declarat Witold Waszczykowski. Tratativele cu Polonia ar urma să se încheie până în august, a mai spus negociatorul.

Ne puteți urmări și pe Google News