America își revine din șoc, iar Trump își pregătește miniștrii

Ample proteste au avut loc în SUA, față de alegerea lui Donald Trump la Casa Albă, dar procesul este ireversibil și Trump a fost primit, ieri, de președintele Barack Obama în Biroul Oval

Mii de persoane au ieșit în stradă, în mai multe oraşe americane, criticând retorica viitorului președinte american, în ceea ce îi privește pe imigranți, musulmani, femei, etc.

Printre protestatarii din faţa clădirii Trump Tower din New York, s-au numărat și Madonna şi Cher.

„Nu rasismului, nu lui Trump!”

Manifestanţii, purtând steaguri şi pancarte anti-Trump, au blocat traficul în mai multe oraşe americane, însă, potrivit poliţiei, cele mai multe proteste au fost paşnice.

La Chicago, câteva mii de persoane s-au strâns în faţa clădirii Trump Tower, scandând „Nu este președintele meu”. Un protest similar care a avut loc în Manhattan a atras aproximativ 1.000 de persoane. Poliția a instalat baricade în fața clădirii Trump Tower din New York pentru a ține manifestanții departe.

În orașul Oakland, demonstranţii au dat foc unei efigii a lui Trump, au spart geamuri ale magazinelor şi au incendiat anvelope. La câţiva kilometri distanţă, studenţi de la University of California-Berkeley au protestat în campus. O demonstraţie a avut loc și la University of California-Davis, unde studenţii au blocat străzile, în timp ce au mărşăluit şi au scandat sloganuri anti- Trump şi „Tu nu eşti America, noi suntem America”, potrivit unor postări pe Twitter.

Discuții cu 10 lideri

Președintele ales a discutat, ieri, în primele 24 de ore după alegeri, cu premierul britanic, Theresa May, precum și cu liderii Egiptului, Irlandei, Mexicului, Israelului, Turciei, Indiei, Japoniei, Australiei și Coreei de Sud. Donald Trump l-a invitat pe prim-ministrul irlandez, Enda Kenny, la Washignton anul viitor, de Sf Patrick, scrie presa britanică. Kenny l-a calificat, anterior, pe Trump, în Parlamentul de la Dublin, drept „periculos” și „rasist”, dar miercuri a spus că a făcut declaraţiile respective „în vâlvătaia luptei”, conform publicației Irish Independent.

Guvernul lui Trump

Sarah Palin, fosta guvernatoare de Alaska, candidată la funcţia de vicepreşedinte al SUA, alături de John McCain, în 2008; guvernatorul Chris Christie, fostul primar al New Yorukului, Rudy Giuliani, rivalul republican învins în alegerile primare, Ben Carson, alături de antreprenori din zona privată, se află pe lista scurtă a posibililor viitori miniștri în Cabinetul lui Donald Trump.

Lista cu 41 de candidați, redactată de echipa de tranziție a președintelui-ales, a fost publicată, ieri, de presa internațională. Sarah Palin este una dintre cele șapte propuneri pentru postul de secretar al Internelor, alături de guvernatori precum Jan Brewer și Mary Fallin, directori în domeniul petrolier sau antreprenori precum Forrest Lucas și Harold Hamm. Guvernatorul de New Jersey, Christie, afectat de scandalul „Bridgegate”, în 2014, ar fi „în cărți” pentru postul de procuror-general sau secretar al Comerțului, iar New Gingrich ar putea deveni secretar de Stat. Guiliani este candidat tot pentru postul de procuror-general, iar doctorul Carson ar putea fi nominalizat pentru Educație sau Sănătate.