Washingtonul și-a exprimat din nou îngrijorarea profundă față de insistența Turciei în a desfășura operațiuni de foraj în zona maritimă din apropierea coastei Ciprului.
În comentariile adresate presei, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, doamna Morgan Ortagus, a declarat: "La fel ca și europenii, ne-am exprimat profunda îngrijorare cu privire la afirmațiile Turciei că va continua activitățile de foraj în apele din apropierea Ciprului".
Doamna Ortagus a dat publicității o declarație a Departamentului de Stat emisă pe 9 iulie, în care SUA a cerut Turciei să înceteze activitățile sale "provocatoare" din zonă, încurajând "toate părțile să acționeze cu reținere și să se abțină de la acțiuni care sporesc tensiunile în regiune".
Marți, Ministrul de Externe al Turciei a declarat că țara sa intenționează să trimită o a treia navă în apele din apropierea Ciprului pentru a căuta gaze și petrol, în ciuda eforturilor Uniunii Europene de a reduce contactele și finanțarea pentru Ankara în acest domeniu.
Ciprul a fost divizat după 1974, când insula a fost invadată parțial de armata turcă, în urma unei lovituri de stat planificată de greci. Toate eforturile de a se ajunge la un acord de menținere a păcii au eșuat, iar descoperirea resurselor naturale în apropierea coastei, în estul Mediteranei, a complicat negocierile.
Turcia, care nu are relații diplomatice cu Ciprul, este singura țară ce recunoaște statul autodeclarat din nordul insulei. Ciprul declară că operațiunile de foraj ale Turciei nu respectă dreptul internațional și că deciziile privind hidrocarburile reprezintă un dreptul al său suveran.