Statele Unite au anunţat restricţii pentru călătorii provenind din Europa de Vest, Japonia şi alte câteva state, care doresc să intre pe teritoriul american pe o perioadă scurtă, precizează Mediafax.
Noile măsuri, care figurează printre recomandările comisiei înfiinţate după 11 septembrie, sunt menite să îngreuneze accesul în SUA al potenţialilor terorişti din state ca Franţa, Germania, Elveţia, Marea Britanie, Belgia, Portugalia, Spania, Singapore, Noua Zeelandă, Japonia şi Australia.
"Mai de grabă decât să contăm pe procedurile bazate pe foi de hârtie, acest sistem va utiliza mijlozce electronice din secolul XXI pentu a obţine informaţii de bază asupra celor care călătoresc în SUA fără vize", a precizat Chertoff, într-un comunicat.
"Obţinerea acestor informaţii în avans permite agenţilor noştri să determine dacă aceşti călători fără vize reprezintă o ameninţare, îniante de a se îmbarca într-un avion sau de a sosi pe teritoriul nostru. Este un mijloc relativ simplu şi eficace de a întări securitatea noastră şi a călătorilor internaţionali, cotribuind totodată la păstrarea unui program important pentru aliaţii noştri principali", se arată în document.
Cetăţenii a circa 30 de state nu au nevoie de vize pentru a vizita SUA în scopuri turistice, printre care cea mai mare parte dintre statele europene, Australia, Japonia, Singapore şi sultanatul Brunei.
Noile reguli, aplicabile din ianuarie, prevăd ca aceşti cetăţeni să depună prin Internet o cerere de autorizare a călătoriei, cu cel puţin 72 de ore înainte de plecare.
Ei vor trebui să deţină această autorizaţie electronică de călătorie înainte de a se îmbarca într-un avion sau de a urca la bordul unui vapor.
Această autorizaţie va fi valabilă pe o durată de doi ani sau până la expirarea paşaportului. Sistemul va fi implementat din august, dar va deveni obligatoriu numai din ianuarie.
Solicitanţii, indiferent că este vorba despre o călătorie de afaceri sau una turistică, vor trebui să furnizeze în prealabil aceleaşi elemente biografice şi informaţii privind călătoria pe care le oferă în mod obişnuit pe un formular completat la bordul unui avion şi transmis autorităţilor vamale la sosirea în SUA, potrivit comunicatului.
Printre aceste informaţii, figurează numărul paşaportului, ţara de origine, eventualele boli contagioase sau implicarea în activităţi teroriste, a precizat un oficial din cadrul Departamentului.
În cazul respingerii, acesta va fi invitat să depună o cerere de viză pentru non-imigranţi la una din ambasadele sau consulatele SUA, potrivit site-ului Departamentului. Chertoff a subliniat în ianuarie că SUA se tem ca Europa să nu devină o "platformă" de ameninţări teroriste.
(21:15)