America asmute Africa pe Putin. Criza cerealelor devine tot mai presantă

Fermieri. Sursa foto: Arhiva EVZ

În opinia șefului diplomației americane, Antony Blinken, conducătorii țărilor din Africa "știu exact cine este responsabil pentru situația actuală" și ar trebui să ceară explicații.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken le-a cerut, joi, liderilor africani care participă la un summit cu președintele rus Vladimir Putin să ceară răspunsuri cu privire la criza cerealelor care a aruncat cele mai sărace țări în criză. Vorbind în ajunul unei întâlniri dintre Rusia și Africa din orașul natal al lui Putin, Sankt Petersburg, Antony Blinken a insistat că liderii africani sunt conştienţi că majorarea costurilor cu alimentele și lipsa alimentelor cereale și îngrășăminte sunt consecința directă a războiului purtat de Vladimir Putin în Ucraina.

La summitul de la Palatul Konstantinovski sunt așteptate delegații din 49 de țări africane, inclusiv 17 șefi de stat, în special președintele sud-african Cyril Ramaphosa. 

"Ei știu exact cine este responsabil pentru situația actuală", a spus Antony Blinken despre lideri, dintre care unii au oferit sprijin tacit Moscovei sau au refuzat să denunțe invazia rusă din Ucraina. "Mă aștept ca Rusia să audă acest mesaj clar de la partenerii săi africani", a declarat el în timpul unei vizite în Noua Zeelandă.

Africa are mari probleme din cauza crizei cerealelor

Criza cerealelor s-a intensificat de când Rusia a abandonat un acord care, din vara anului 2022, a permis Ucrainei să-și exporte cerealele prin Marea Neagră, inclusiv în Africa, în ciuda blocadei ruse a porturilor. Într-un an, acest acord a permis ca aproape 33 de milioane de tone de cereale să părăsească porturile ucrainene, contribuind la stabilizarea prețurilor mondiale la alimente și la evitarea riscului penuriei. "Acesta a fost echivalentul exportului a 18 miliarde de pâini prin acest singur coridor pe care Rusia l-a închis acum", a spus Antony Blinken. "Nu este vorba doar despre retragere. Ce au făcut de când s-au retras? Au bombardat în mod repetat portul Odesa. Au pus mine în Marea Neagră. Au amenințat în mod expres circulația mărfurilor maritime. Cred că este un mesaj foarte clar".

Izolat pe scena internațională de la lansarea ofensivei sale militare în Ucraina în 2022, stăpânul Kremlinului poate conta întotdeauna pe sprijinul, sau neutralitatea multor țări africane. În ultimele zile, Rusia a încercat să-și liniștească partenerii africani, spunând că le înțelege "îngrijorarea" cu privire la acest subiect și asigurându-i că este pregătită să-și exporte cerealele "gratuit" în țările care au cea mai mare nevoie de ele. Potrivit celui mai recent raport lunar al Departamentului Agriculturii al SUA, stocurile de grâu ale marilor exportatori se află în prezent la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani.

sursa: RADOR / lefigaro.fr/