Ministrul Sănătății din Republica Moldova, Ala Nemerenco, a anunțat că amenzile pentr cei care nu au plătit polița de asigurare în termenul legal au fost anulate.
Amenzile pentru persoanele care nu au reușit să achite polița de asigurare în termenul legal au fost anulate. Persoanele care au procurat polița medicală în mod individual, dar s-au angajat în decursul anului, devenind salariați, li se va restitui plata realizată în surplus. Precizările au fost făcute de ministrul Sănătății din Republica Moldova, Ala Nemerenco.
Ministrul Sănătății a dar mai mai multe detalii în contextul poliței de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru 2024.
Amenzile pentru polița de asigurare, anulate. Cât costă prima de asigurare medicală obligatorie
Ala Nemerenco a spus că angajații vor achita în continuare contribuția procentuală în FAOAM (fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală) în sumă de 9% din salariu și alte recompense.
„Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală achitată în sumă fixă vă rămâne aceeași – 12.636 lei. Perioada de procurare a poliței în sumă fixă rămâne aceeași: 1 ianuarie – 31 martie cu aplicarea facilităților de reducere la procurarea acesteia până la 31 martie”, a declara ministrul Nemerenco. Ea a adăugând că polița de asigurare medicală procurată în sumă fixă este activă din ziua procurării.
Valabilitatea poliței de asigurare
Ministrul Sănătății a mai declarat că perioada de valabilitate a poliței de asigurare medicală procurată în mod individual, în acest an va fi prelungită până la 31 ianuarie a anului viitor și această măsură va fi aplicată în fiecare an:
„Au fost anulate amenzile pentru persoanele care nu reușesc să achite polița de asigurare în termenul legal. Cetățenilor care au procurat polița medicală în mod individual, dar s-au angajat în decursul anului, devenind salariați, li se va restitui plata realizată în surplus”.
Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), peste 95.000 de cetățeni au plătit, în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2023, prima în sumă fixă. Numărul este în creștere cu circa 32.000 față de aceeași perioadă a anului trecut. Pe 1 decembrie, CNAM a anunțat că persoanele care au achitat prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă pentru anul în curs vor rămâne asigurați până pe 31 ianuarie a anului viitor, cu o lună mai mult decât în prezent.