Autoritățile au „pregătit” amenzi mult mai mari și usturătoare pentru turiștii de la munte care nu vor respecta un set important de reguli.
Turiștii de la munte pot primi amenzi colosale dacă nu respectă regulile impuse de autorități.
Polițiștii îi atenționează în mod special pe cei care plănuiesc să circule pe traseele turistice cu motociclete, enduro sau ATV-uri.
Pentru ce pot primi turiștii de la munte amenzi?
„Legea nr. 46 din 2008 (Codul Silvic), la art. 54, alin. 1, prevede accesul public pedestru în pădure ca fiind permis pe răspunderea celui care intră, numai în zone amenajate, pe trasee și poteci marcate în acest sens, pe drumuri forestiere și în păduri cu funcții de protecție predominant sociale (zone forestiere semideschise publicului, pe considerente geografice, geologice, botanice etc). Aceeași lege prevede, la alin. 1, indice 1 al art. 54, faptul că accesul public cu bicicleta este permis pe drumurile forestiere și poteci/trasee marcate și amenajate, pe răspunderea celui care intră, dar cu respectarea condițiilor stabilite de administratorul fondului forestier/proprietar, după caz.
Legea nr. 46 din 2008 (Codul Silvic), la art. 54, alin. 2, prevede interzicerea accesului public cu autovehicule/motociclete/ATV-uri/mopede în fondul forestier național, cu excepția activităților sportive, de recreere și turism, organizate numai cu acordul șefului ocolului silvic în cazul fondului forestier din proprietatea statului sau cu acordul proprietarului, dar cu avizul șefului ocolului silvic care asigură serviciile silvice proprietății forestiere private.
Legea nr. 46 din 2008 (Codul Silvic), la art. 54, alin. 3, prevede că, în cazul reprezentanților ONG-urilor care pătrund în fondul forestier național, indiferent sub ce pretext și care folosesc pentru deplasare autovehicule/motociclete/ATV-uri/mopede, accesul este permis doar în urma semnării unui protocol cu administratorul fondului forestier din proprietatea statului sau a unui protocol semnat cu proprietarului, dar cu avizul administratorului care asigură serviciile silvice proprietății forestiere private.
Legea nr. 46 din 2008 (Codul Silvic), la art. 54, alin. 4 și 5 prevăd că orice amenajare făcută în fondul forestier național pentru poteci, trasee de plimbare, alergare și biciclete se face cu acordul administratorului sau proprietarului, după caz, folosindu-se doar pământ, pietriș și lemn, dar aceste amenajări nu vor face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier național (nu necesită autorizație de construcție, amenajarea fiind permisă numai în situațiile în care nu sunt implicate tăieri de arbori/defrișări)”, arată un comunicat al IPJ Sibiu.
Cine îi poate sancționa pe turiști?
Aceste încălcări ale legii le pot aduce turiștilor amenzi usturătoare. Ele reprezintă contravenții și pot fi aplicate de mai multe organe ale statului.
Printre acestea enumerăm personalul silvic. Acesta face parte din Garda Forestieră din cadrul administratorilor fondului forestier. De asemenea pot fi aplicate și de membrii de rang superior al Romsilva sau Ministerului Mediului.
Încălcările legale enumerate anterior reprezintă contravenții și, conform Legii nr. 171 din 2010, sunt constatate în ordinea descrisă de lege, de către:
Totodată și ofițerii sau agenții de poliție pot aplica aceste contravenții. Alături de ei regăsim și ofițerii și subofițerii din subordinea Jandarmeriei Române care au aceleași atribute.
Contravenția descrisă mai sus se sancționează cu amendă de la 1.000 la 3.000 lei, arată Alba24.
Citește și: Noi situații în care șoferii nu mai primesc amenzi. Cum poți scăpa de contravenții