Liftul este un bun necesar chiar vital pentru persoanele care lucrează sau locuiesc în clădiri cu multe etaje. Este ușor de folosit și este varianta cea mai rapidă și comodă de a ajunge în locuință sau la birou. Dar folosirea liftului implică și respectarea unor reguli, care de multe ori sunt ignorate.
Liftul, o invenție din antichitate
Puțină lume știe că folosirea liftului presupune respectarea unor regului, care, dacă sun încălcate, pot atrage amenzi deloc mici.
Se pare ca liftul este o invenție care aparține matematicianului grec Arhimede. Altfel cum ar fi fost ridicate uriașele blocuri de piatră pentru construcțiile impunătoare pe care le admirăm și azi, după 2000 de ani.
Între timp, ascensorul a cunoscut modernizări, iar azi este un mecanism absolut necesar în condițiile în care clădirile devin tot mai înalte, cu zeci de etaje. Astfel, liftul scutește oamenii să depună un efort fizic ridicat pentru a urca sau pentru a coborî pe scări.
Ascensoarele folosesc, în general, fie energia electrică, fie o pompă hidraulică cu fluid pentru a ridica un piston cilindric.
Regulile folosirii liftului
Regulile privind transportul cu liftul variază de la un bloc la altul și sunt stabilite în funcție de dimensiunea liftului, greutatea maximă admisă sau de numărul de persoane din imobil.
Majoritatea blocurilor interzic căratul obiectelor grele sau voluminoase.
În această categorie intră mobilierul mare sau electrocasnicele mari precum mașinile de spălat sau frigiderele.
Acestea sunt obiecte grele care pot duce la defectarea liftului sau chiar pot pune în pericol siguranța celor care îl folosesc.
De asemenea, este interzis să transporți cu liftul obiecte periculoase, cum este cazul produselor inflamabile, substanțelor toxice.
Acestea trebuie transportate în condiții de maximă siguranță pentru că prezintă un risc ridicat pentru siguranța celor din lift sau a celor din clădire în general.
În unele blocuri este interzis transportarea animalelor de companie.
Chiar este interzis transportarea cu liftul a unor alimente care au miros greu sau alte obiecte care produc mirosuri neplăcute.
Aerisirea se face greu, iar mirosul rămâne timp îndelungat în spațiul mic dintr-un lift.
În caz contrar, legislația în vigoare îi dă dreptul administratorului respectivului imobil să solicite sprijinul polițiștilor. Amenzile în această situație pot ajunge și la 400 de lei.
Ce nu ai voie să faci în lift
Folosirea ascensorului are următoarele reguli stricte:
- Respectarea sarcinii maxime admisă și numărul maxim admis de persoane.
- Copiii sub 14 ani nu au voie să folosească ascensorul neînsoțiți.
- Animalele de companie se transportă cu liftul doar dacă sunt în cuști speciale sau sunt ținute în brațe.
- Mobilierul și obiectele voluminoase sau foarte grele NU se transportă cu liftul. Totuși, dacă nu există altă posibilitate, trebuie înștiințată asociația de locatari.
- Nu se transporta cu liftul sacii cu moloz, materiale de construcții sau deșeuri rezultate din lucrări de reamenajare în apartament
- Este complet interzis transportarea cu liftul a substanțelor inflamabile, explozibile sau toxice.
- Este, de asemenea, interzis fumatul în lift precum și consumarea de alimnete.
- În lift nu se sare mai ales în timpul deplasării acestuia
- Nu este recomandată, deschiderea forțată a ușilor dacă acesta se oprește în mers, decât sub supravegherea unui specialist.