Amenzi uriașe pentru români. Dacă nu îndeplinești această cerință poți scoate până la 10.000 de lei din buzunare

Amenzi

Românii pot risca să primească amenzi de până la 10.000 de lei. O Hotărâre de Guvern, care a fost aprobată în primăvară, conține toate detaliile despre acest aspect.

Românii care au în propria gospodărie o fosă septică sunt nevoiți să obţină în următoarele luni un aviz de la Gospodărirea Apelor. În caz contrar, ei riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Cetățenii care nu sunt racordaţi la sistemul de canalizare și au fose septice în gospodărie au avut termen-limită până pe 30 octombrie să le declare la primărie se arată într-o Hotărâre de Guvern care a fost adoptată în primăvara acestui an.

Autoritățile vor să afle numărul exact de gospodării care folosesc fose septice și să le pună cât de cât în legalitate. Mai precis, fiecare primărie este obligată să întocmească un registru al foselor septice din localitate. În același timp, românii care le deţin sunt nevoiți să obţină în următoarele luni şi un aviz de la Gospodărirea Apelor prin care să dovedească faptul că fosa nu poluează și că aceasta este vidanjată de către operatori autorizați. În plus, atunci când în localitate va exista o reţea de canalizare, locatarii au obligaţia să se racordeze în maxim un an.

Ce spune ministrul Mediului legat de fosele septice

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a explicat că sunt gospodării cu fose care nu se încadrează în normele de mediu. De asemenea, ministrul susține că este foarte greu să urmărești cine face curățarea acestora și unde ajunge apa folosită.

În același timp, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a lansat „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare”. Este un program prin care familiile vulnerabile vor fi sprijinite financiar de către stat. Primele ajutoare pot fi deja accesate începând cu data de 1 noiembrie 2022. Autoritățile vor  maxim 1.900 de euro pentru racordarea la canalizare și/sau alimentare cu apă curentă a fiecărei gospodării în parte.

Cine va beneficia de ajutorul pentru racordarea la canalizare

Cu toate că acești bani nu vor ajunge direct la proprietari, ci vor fi decontaţi de AFM companiilor care vor efectua lucrările de conectare la canalizare. Este important de precizat că nu toată lumea va beneficia de acest ajutor. Vor primi acea sumă persoanele singure sau familiile modeste din punct de vedere financiar, cei care au media veniturilor bănești nete lunare sub salariul minim brut pe țară garantat pe membru de familie, adică 525,50 lei.
În plus, persoanele care vor să beneficieze de acest program trebuie să contacteze operatorii de servicii de alimentare cu apă și/sau canalizare din zona lor. Ei vor fi cei care vor realiza listele. Guvernul are la dispoziție prin Programul Național de Redresare și Reziliență, PNRR, 168 de milioane de euro pentru lucrări de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă şi la cel de canalizare.

Prețul unei fose și a unei vidanjări

Preţul unei fose septice este calculat în funcţie de capacitate. Astfel, un român plătește, în prezent, aproximativ între 6.000 de lei (3.500 litri) şi peste 15.000 (5.000 litri) de lei cu tot cu montaj. Spre exemplu, o fosă septică de 3.500 litri poate deservi cinci sau chiar șase persoane. De asemenea, una de capacitatea mai mare poate fi suficientă pentru cel mult zece persoane.

O vidanjare a unei fose septice se face în funcție de capacitatea acesteia, dar în medie undeva la doi ani. Și aceasta costă în funcție de mărimea acesteia, dar și de locul în care este plasată. prețurile încep de la cel puțin 500 de lei și pot ajunge și la 800 de lei. Experții spun că intervalul dintre vidanjări poate fi simțitor mărit, chiar și dublat, dacă se utilizează substanță bioactivatoare, informează BZI.ro.