Atenție, șoferi. Amenzile de circulație date de polițiștii locali sunt atacabile

Atenție, șoferi.  Amenzile de circulație date de polițiștii locali sunt atacabile

Amenzile aplicate de polițiștii locali în domeniul circulației sunt atacabile. Acest lucru este posibil deoarece Codul Rutier și Legea poliței locale se contrazic în multe privințe. Conform avocatului Călin Iuga, aceste sunt nule deoarece nu sunt întocmite de un organ competent.

Un șofer din Cluj a fost amendat de un polițist local după ce a intrat pe sensul interzis cu mașina. Șoferul a primit o amendă de 290 de lei în baza OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice din Codul Rutier, informează clujust.ro

Șoferului i s-a părut ieșit din comun faptul de a fi amendat de un polițist local pentru o contravenție care ține de regimul circulației rutiere.

Conform ordonanței de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, din Codul Rutier, prevede în articolul 109, alineatul 1, că amenzile prevăzute de acest act normativ se aplică doar de către polițiștii rutieri: „Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac direct de polițistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei se stat a României, de către polițiștii de frontieră".

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, în Legea poliției locale, nr.115/2010 prevede la articolul 7 atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice, precum cele de la litera h): „constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar".

Purtătorul de cuvânt IPJ Cluj, Traian Morar, a recunoscut că polițiștii locali pot aplica amenzi în domeniul circulației în baza legii poliței locale, și că această lege și codul rutier ar trebui puse în concordanță.

Conform avocatului Călin Iuga, procesul verbal dat de polițistul local este nul pentru că nu este întocmit de un organ competent. „Legea poliției locale nu a modificat sau completat Codul rutier cu privire la competența polițiștilor rutieri. Legea nr.24/2000 arată în mod expres la art.59/67 cum poate fi modificat, completat sau abrogat un act normativ. Nefiind modificat codul rutier, în opinia mea singurii competenți să constate și să aplice sancțiuni în domeniul circulației rutiere rămân polițiștii rutieri, iar în punctele de trecere ale frontierei, polițiștii de frontieră. În pus, formularul procesului verbal de contravenție este reglementata prin ordin de ministrul de interne, polițiștii locali neavând competența să îl folosească" a precizat Călin Iuga.

Sursa foto: b1.ro