Proprietarii de apartamente care nu respectă legea riscă să fie amendați. Ei trebuie să anunțe modificarea suprafeței utile către asociația de proprietari și administrația fiscală.
Proprietarii de apartamente care fac modificări nelegale în apartamente, care schimbă destinația acestora fără să treacă prin tot procesul legal, care nu vor coopera cu asociația pentru a face anumite reparații în legătură cu proprietatea comună riscă să primească amenzi uriașe.
Amenzi uriașe pentru proprietarii de apartamente
Cei care nu comunică modificarea suprafeței utile către asociația de proprietari și administrația fiscală se pot alege cu o amendă între 200 și 1.000 de lei. Și cei care nu permit accesul în locuință președintelui asociației/unui membru al comitetului executiv/administratorului și unei persoane calificate pentru reparațiile ce trebuie făcute proprietății comune (și pentru care e absolut necesar accesul în locuință), proprietarii respectivi vor risca o amendă între 500 și 3.000 de lei.
Mai mult, oamenii care pun în pericol integritatea structurii clădirii sau a altor apartamente ori buna funcționare a instalațiilor vor risca amenzi între 500 și 3.000 de lei.
Există amenzi între 5.000 și 10.000 de lei și pentru schimbarea de către proprietar a destinației locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință fără autorizațiile și aprobările legale. Autoritățile pot da sancțiuni și pentru modificarea aspectului proprietății comune de către proprietari, precum și a elementelor constructive fără respectarea Legii asociațiilor.
Și proprietarii care nu fac lucrări de întreținere/reparații/înlocuire ce țin de proprietatea sa individuală, riscă o amendă între 5.000 și 10.000 de lei, asta doar dacă îi afectează pe ceilalți vecini.
Cei sancționați au la dispoziție 15 zile pentru a plăti amenda la jumătate din cuantumul prevăzut de lege. La prima abatare, ei primesc un simplu avertisment, potrivit Avocatnet.
Sancțiunile pot fi date de polițiștii locali, dar și de reprezentanții primăriilor sau de inspectorii de stat în construcții, în funcție de specific. Și reprezentanții asociației au dreptul să intre într-o locuință pentru a constata și, eventual pentru a remedia defecțiunile la proprietatea comună. Mai mult, vecinii pot face reclamații atunci când sunt nemulțumiți.