Amenzi mari pentru șoferi. Regulile pe care trebuie să le respecte în această iarnă
- Emma Cristescu
- 11 decembrie 2024, 06:05
Amenzi mari pentru șoferii care nu respectă legea. Pe lângă prevederile legale cu privire la anvelope, există încă multe alte reglementări care privesc perioada rece.
Toți știu că anvelopele de iarnă ar trebui să fie pe mașină oricând temperaturile scad sub 7 grade Celsius. Sub această valoare, anvelopele de vară nu mai asigură un nivel de siguranță, iar șoferii riscă amenzi mari.
Este obligatoriu să ai anvelope de iarnă
Codul rutier nu specifică data la care trebuie să renunți la anvelopele de iarnă. Legea impune utilizarea lor atât timp cât drumurile sunt acoperite de zăpadă, gheață sau polei.
Este vorba despre Ordonanța 5/2011, care este în vigoare din noiembrie 2011 și completează OUG 195/2002- privind circulația pe drumurile publice- Dispoziţii generale, care prevedea interzicerea circulației autovehiculelor fără anvelope de iarnă în condiții de vreme specifică acestui anotimp.
Dacă nu ai anvelope de iarnă, riști să rămâni fără certificatul de înmatriculare și să te alegi cu o amendă de 2900 lei.Reprezentanții Registrului Auto Român au spus că șoferii trebuie să fie atenți ca anvelopele să nu fie uzate pentru că nu mai sunt îndeplinite cerințele prevăzute în legislația națională rutieră.
„Desigur, obligativitatea legală a folosirii anvelopelor M+S ( n. red. însemnând noroi și zăpadă), marcate și cu M.S sau M/S, se referă la situația în care se pătrunde pe un carosabil acoperit cu gheață, zăpadă sau polei. Date fiind temperaturile scăzute din această perioadă, recomandarea noastră este să folosiți cauciucuri M+S indiferent de situație”, a spus RAR.
Alte reglementări de sezon
Potrivit Codului Rutier 2023, „nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului” reprezintă contravenție și este sancționată cu amendă prevăzută între 6 și 8 puncte, adică între 870 și 1.160 lei.
Amenzi mari pentru șoferii care nu respectă legea
Codul Rutier a fost modificat, iar șoferii care circulă pe drumurile din România sunt obligați să aibă în mașină și un săculeț cu nisip și o lopată pentru deszăpezire. Lipsa nisipului și a lopeții se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă, adică 1.305 – 2.900 lei, și reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.