Amenzi mari pentru cei care pleacă de acasă fără buletin. În ce condiții poți fi sancționat de polițiști

Sursa foto: arhiva EVZ

Persoanele care pleacă de acasă fără buletin riscă amenzi destul de mari. Un bărbat din Vâlcea a fost amendat cu 870 de lei pentru că nu s-a putut legitima în fața agenților de poliție care l-au oprit. Ce spune legea cu privire la prezentarea documentelor de identitate.

Un biciclist din Vâlcea a fost amendat de polițiști cu suma de 870 de lei, asta pentru că nu avea buletinul la el. Agentul de poliție îl cunoștea pe bărbat și, cu toate că acesta a promis că va reveni cu actul de identitate în doar câteva minute, a fost sancționat. A ajuns în instanță, dar procurorii au decis să transforme amenda într-un avertisment.

În dosar se explică faptul că bărbatul „circula pe partea carosabilă, chiar dacă avea acostament practicabil punând în pericol atât siguranța sa, cât și siguranța celorlalți participanți în trafic”.

Biciclistul a declarat în fața procurorilor că „deși, le-a învederat agenților constatatori că poate prezenta cartea de identitate în două minute, prezentând totodată şi poză de pe telefon, aceștia au dispus sancționarea sa contravențională”. Bărbatul a precizat că la momentul în care a fost oprit de polițiști, abia se întorsese din vacanță, iar actele sale au rămas în bagaj.

În urma declarațiilor, procurorii de la Judecătoria Râmnicu Vâlcea au decis că procesul-verbal de contravenție a fost legal întocmit, iar faptele sunt reale. Potrivit legii, conducătorul de vehicul este obligat să aibă asupra sa documentele de identitate.

Biciclistul și-a recunoscut fapta și a arătat că „în prezent are asupra sa cartea de identitate, de fiecare dată când circulă cu bicicleta, judecătorul a dispus înlocuirea amenzii cu avertisment. Odată cu transformarea amenzii în avertisment, judecătorul „i-a atras atenția biciclistului asupra pericolului social al faptei săvârșite, cu recomandarea ca pe viitor să respecte dispozițiile legale”.

Sentința nu este una definitivă, potrivit ziare.com.

Ce prevede legea cu privire la prezentarea cărții de identitate organelor legii

În ianuarie 2022, au fost modificate mai multe acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice. Potrivit legislației aflate în vigoare, stabilirea identității unei persoane se face pe baza actelor de identitate. În cazul în care persoana nu are asupra sa buletinul, stabilirea identității se poate face cu act prevăzut cu fotografie sau cu datele personale, verificate de polițiști.

Ce îi este permis polițistului să facă pentru a identifica o persoană, dacă acesta nu se poate legitima:

- identificarea unei alte persoane care poate oferi informații cu privire la identitate, dacă este posibil și fotografierea, luarea și procesarea amprentelor, semnalmentelor și semnelor particulare ale persoanei;

- să facă publică, prin orice mijloace, o fotografie, înregistrare, schiță sau descriere a persoanei, dacă există o convingere rezonabilă că această măsură va ajuta la stabilirea identității persoanei.