Cetățenii care nu și-au achiziționat o poliță de asigurare medicală, chiar dacă nu locuiesc în țară, vor fi amendați, a anunțat CNAM.
Casa Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a anunțat că cetățenii Republicii Moldova care încă nu şi-au cumpărat poliţă de asigurare medicală vor fi amendați.
Reduceri la achiziționarea unei polițe de asigurare medicală, până pe 31 martie
Potrivit CNAM, în primele trei luni ale anului, cei care vor să-și cumpere polița medicală beneficiază de reduceri la cumpărarea primei, dar din aprilie vor fi nevoiți să plătească prețul integral, iar suma depăşeşte 12.600 de lei.
CNAM a mai anunțat că mulţi dintre cei care nu şi-au achiziţionat poliţa de asigurare medicală au primit scrisori de avertizare.
Cetăţenii neasiguraţi medical şi care încă nu şi-au cupărat poliţa sunt identificați printr-un sistem pus în aplicare din noiembrie 2023, a explicat Maia Radilov, șefa Direcției de relații cu beneficiarii din CNAM.
Amenințare cu procese
„Proprietarii de terenuri îi avem in listă având legătură cu Cadastru, alte persoane în legătură cu FISC și alte entități care participă cu schimb de date la acest sistem de interoperabilitate. Cetățenii RM care se află peste hotare și intră în una din categoriile care am vorbit, au această obligație de a se asigura chiar dacă se află peste hotare.
Numai cetățenii RM, care nu fac parte din nicio categorie menționată, nu-i vom urmări dacă la intrare în țară vor face dovadă că s-au aflat peste hotare nu mai puțin de 183 de zile”, a declarat Maia Radilov, pentru TVR Moldova.
CNAM mai anunță că, până acum, a expediat peste 100 de mii de scrisori de avertizare. Maia Radilov a mai spus că, dacă persoanele neasigurate nu-şi cumpără poliţa până pe 31 martie, vor fi obligate să achite valoarea integrală, de 12 636 de lei, plus o penalitate de 12 lei pe zi.
Cei care refuză să-și cumpere poliță de asigurare medicală vor fi dați în judecată, a mai explicat Radilov. „Din 1 aprilie suntem obligați să notificăm prin astfel de scrisori, cu aviz recomandat. Primim înapoi acest aviz semnat sau nerecepționat. Așteptăm 14 zile și dacă persoana de bună voință nu achită prima de asigurare suntem obligați să înaintăm dosarul în judecată și prin intermediul instanței încasăm această datorie”.
Toți sunt obligați să plătească asigurare medicală, și dacă nu beneficiază de ea
Potrivit legislaţiei din Republca Moldova,, fiecare cetățean este obligat să fie asigurat medical. Persoanelor angajate li se reține automat din salariu asigurarea medicală, iar copiii, pensionarii și persoanele cu dizabilități sunt asiguraţi de stat.
Dar celelalte categorii, printre care proprietarii şi arendaşii de terenuri agricole, persoanele care desfăşoară activităţi în domeniul comerţului cu amănuntul, avocații, notarii, executorii judecătorești şi cetățenii care se află peste hotare, trebuie să-şi cumpere poliţa individual.