Rușinea Poliției Române. Amenzi anulate din cauza unui polițist incapabil să le calculeze

Sursă foto: Facebook Poliția Română

Un șofer din Slatina a scăpat de trei amenzi consistente după ce instanța de judecată a anulat procesul verbal întocmit de agentul de la Poliția Rutieră pe motiv că acesta nu a știu să încadreze corect sancțiunile constatate în PV.

Un șofer din Slatina a scăpat de trei amenzi consistente după ce un agent de circulație din IPJ Olt a calculat greșit contravențiile conducătorului auto respectiv.

A scăpat de amenzi din cauza neglijenței polițistului rutier

Incidentul în cauză a avut loc în vara anului trecut. Șoferul autoturismului BMW a fost sancționat cu trei amenzi pentru nerespectarea indicațiilor agentului rutier, pentru conduita agresivă din trafic și pentru că a traversat intersecția pe culoarea roșie a semaforului.

Nemulțmit de aspectele consemnate de polițist în Procesul Verbal, șoferul a contestat legalitatea sancțiunilor la Tribunalul Olt. La instanța de fond, Judecătoria Slatina i-a dat câștig de cauză agentului de la IPJ Olt.

Sursa foto Arhiva EVZ

A contestat procesul verbal în instanță

Pentru nerespectarea regimului rutier conducătorul auto a primit trei amenzi care însumează 1.740 de lei. Totodată, i-a fost ridicat permisul de conducere pentru o perioadă de 120 de zile. Deși agentul de poliție a consemnat că șoferul nu a oprit la semnalele agentului rutier, a condus haotic și a trecut pe culoarea roșie a semaforului, conducătorul auto nu a recunscut niciuna dintre fapte.

Într-un final, petentul a avut câștig de cauză în instanță. Un judecător de la Tribunalul Olt a anulat legalitatea procesului verbal. Magistratul a stabilit că agentul rutier nu a dispus o amendă în mod legal. Astfel, toate sancțiunile imputate conducătorului auto au fost greșite.

Amenzi. Sursa foto: Arhiva EVZ

 Amenzi anulate de instanța de judecată

„Prin raportare la maximul special prevăzut de lege, cele trei amenzi pentru care a fost sancţionat petentul se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni, iar maximul special prevăzut de lege pentru această contravenţie este în cuantum de 1.450 de lei.

Astfel, instanţa constată că individualizarea sancţiunilor, aşa cum a fost făcută de agentul constatator, nu respectă exigenţele legalităţii şi proporţionalităţii cu gradul de pericol social al conduitei adoptate de apelantul petent, împrejurare în care sancţiunea care intervine este nulitatea actului”, se precizează în hotărârea instanței de judecată, din 25 februarie 2024.