Președintele american s-a lăudat că arsenalul său nuclear este mai „puternic ca niciodată” și a început o demonstrație de forță de la o bază aeriană americană, pe care Kim Jong-un s-a lăudat că se pregătește să o bombardeze.
Demonstrații de forță
Două avioane de luptă B-1B ale forțelor aeriene americane de la baza militară din Guam au participat la o misiune de 10 ore deasupra Peninsulei Coreene.
Câteva ore mai târziu, Phenianul a avertizat că „examinează cu atenție” planurile de a provoca un „incendiu” în jurul insulei Guam.
Liderul de la Casa Albă afirmase anterior că orice amenințare la adresa Statelor Unite va fi primită cu „foc și furie, cum n-a mai văzut lumea până acum”. Retorica a continuat, ieri dimineață, nord-coreenii spunând că misiunile de antrenament demonstrează că „imperialiștii americani sunt maniaci ai războiului nuclear”.
Guvernatorul din Guam s-a grăbit să dea asigurări că „America va fi apărată”, după ce Phenianul a amenințat că SUA vor „plăti scump” pentru sancțiunile ONU impuse peste weekend. Oficialii americani cred că Jim Jong-un a construit un focos în miniatură și are un arsenal de 60 de bombe nucleare. Cu toate acestea, secretarul de stat Rex Tillerson nu crede „că există o amenințare iminentă” din partea Coreei de Nord, iar „americanii pot să doarmă liniștiți noaptea”.
Țările lumii au emoții
Tillerson a încercat să calmeze spiritele și a precizat că președintele Trump vrea să transmită un mesaj dur, pentru că liderul nord-coreean nu înțelege limbajul diplomatic.
În același timp, Beijingul organizează exerciții militare cu zeci de nave, avioane de luptă și submarine, în apropierea Peninsulei Coreene, la doar câteva luni după ce a comasat 150.000 de militari la granița cu Coreea de Nord.
Iar Rusia și-a mutat echipamentul militar, inclusiv elicoptere și vehicule de luptă, la frontiera cu Coreea, la începutul anului. Moscova și-a demonstrat forța militară și prin exerciții de război în Siberia, săptămâna aceasta.