Amenințările lui Trump au dat roade! „Strategia este pe cale să funcționeze”

În luna mai, Mexicul a redus cu 56% numărul de imigranți ilegali spre SUA, a declarat vineri ministrul mexican de externe Marcelo Ebrard. Acesta urmează să se deplaseze la Washington pentru a a discuta cu Donald Trump despre taxele vamale pe care președintele SUA dorește să le impună, relatează AFP.

„Nu mă aştept la ameninţări privind taxe vamale pentru că există o reducere a fluxului de migranţi de 56%. Cerem guvernului american să susţină strategia Mexicului”, a declarat el la o conferinţă de presă susţinută alături de preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador.

Şeful diplomaţiei mexicane a mai subliniat că Mexicul nu va accepta să fie o „ţară terţă sigură”, în care solicitanţii de azil în SUA trebuie să efectueze primele lor demersuri. Este una dintre principalele solicitări ale Washingtonului.

„Strategia mexicană este pe cale să funcţioneze, nu vom accepta să fim o ţară terţă sigură (...) Nu putem accepta asta, pentru că este împotriva intereselor Mexicului. Este nedrept pentru ţara noastră”, a adăugat Ebrard, care urmează să se întâlnească marţi la Casa Albă cu vicepreşedintele Mike Pence şi cu secretarul de stat Mike Pompeo.

Ministrul mexican vrea să insiste în schimb asupra strategiei de dezvoltare economică a Americii centrale pentru a combate imigraţia.

„Vrem să existe o relaţie de prietenie, de cooperare, în favoarea dezvoltării celor două ţări”, a declarat la rândul său preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador.

Din octombrie 2018, SUA se confruntă cu un aflux de migranţi ilegali la frontiera lor cu Mexicul, ceea ce a tensionat relaţiile între Washington şi Ciudad de Mexico.

În iunie, SUA au ameninţat că vor impune taxe vamale asupra produselor importate din Mexic dacă guvernul lui Andres Manuel Lopez Obrador nu pune capăt venirii migranţilor, originari în mare majoritate din ţări sărace din America centrală, în primul rând din Guatemala, El Salvador şi Honduras.

Sub presiune, Mexicul a desfăşurat peste 25.451 de soldaţi, repartizaţi între frontiera de sud, unde ajung majoritatea migranţilor, şi nord, la frontiera de 3.200 km care o separă de SUA, potrivit lui Ebrard.