Aderarea Moldovei la UE este posibilă, nu direct, ci prin crearea „noii României Mari”, a declarat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei a menționat că politicienii români au dansat o horă politică în jurul Moldovei de multă vreme. Consecințele vor fi mai puțin amuzante, a spus acesta. Totodată acesta a spus că președintei Republicii Moldova i s-a promis o poziție importantă în România Mare.
„Moldova a intrat în coada lungă de aderare la UE, ce va fi întinsă de-a lungul deceniilor. Bon voyage! Dar [ei] vor să între mai devreme! De aceea, există o altă modalitate de a obține aderarea la UE: crearea unei noi României Mari”, a spus politicianul pe canalul său Telegram, răspunzând la o întrebare a TASS cu privire la cât de curând ar putea aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
El a remarcat că „politicienii români dansează în cercuri [n.n. se referă la tradiționala horă] în jurul Moldovei” de multă vreme. Astăzi, acest lucru se întâmplă la propriu, a subliniat el.
"Prima ședință comună a parlamentelor moldovenești și românești a fost finalizată cu parlamentari care dansau ținându-se de mână. A părut destul de amuzant", a spus Medvedev. „Cu toate acestea, consecințele pot fi mult mai puțin amuzante.” Livrarea de rachete Iskander Belarusului poate fi un prim pas către o nouă strategie a Kremlinului și în ceea ce privește Republica Moldova.
Maia Sandu are promisă o poziție similară în România
Dmitri Medvedev susține că oficialii români „au intensificat recent eforturile de diferite formale pentru a prelua legal Republica Moldova”. El nu a dat exemple de astfel de „eforturi”, dar a dat asigurări că mai mult de jumătate din societatea moldovenească este categoric împotriva Anschluss-ului impus din afară”, citat de ziarul rusesc Kommersant.
Potrivit acestuia, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, „este gata să ștergă dintr-o lovitură statalitatea țării care i-a fost încredințată”. Ea, potrivit vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Federației Ruse, are cetățenie română, iar Dmitri Medvedev sugerează că președintei Maia Sandu „i se promite o poziție comparabilă în noua România Mare”.
„Încercând să-și mulțumească noilor lor stăpâni, nefiind în UE, ei sunt gata să se alăture sancțiunilor europene împotriva țării noastre. Bine. Lasă-i să încerce. Atunci ei pot fi 100% siguri că nu vor primi de la noi nu doar energie „scumpă” și alte resurse, ci deloc”, a scris Dmitri Medvedev pe Telegram.
220.000 de cetățeni ruși sunt în Transnistria
El a mai adăugat că „poate începe o încurcătură serioasă în jurul Anschluss-ului Moldovei cu România, mai ales că trebuie avut în vedere că în Transnistria trăiesc aproximativ 220 de mii de cetăţeni ruşi”.
Anschluss (în ortografia vremii: Anschluß, din germană: anexare, conexiune sau uniune politică), cunoscută și ca Anschluss Österreichs (anexarea Austriei), a fost anexarea Austriei de către Germania Nazistă, prin care s-a format „Germania Mare”. (sursa wikipedia)
Pe 23 iunie, la summitul UE, s-a convenit acordarea statutului de candidat la UE Moldovei și Ucrainei. După aceea, PAS, partidul de guvernământ al Republicii Moldova a afirmat că statutul de candidat obligă țara să se alăture la noi sancțiuni împotriva Rusiei.
Ministerul de Externe al Republicii Moldova consideră însă că este imposibilă aplicarea sancțiunilor împotriva Federației Ruse din cauze economice.