Washingtonul ar putea renunţa la sistemul de apărare antirachetă dacă Rusia pune umărul la temperarea regimului de la Teheran.
Preşedintele american, Barack Obama, i-a trimis o scrisoare se cretă omologului său rus, Dmitri Medvedev, sugerându-i că va renunţa la amplasarea de elemente ale controversatului scut antirachetă în Cehia şi Polonia, dacă Moscova va depune eforturi pentru a împiedica Iranul să dezvolte rachete cu rază lungă de acţiune. Cotidianul „The New York Times” dezvăluie că misiva în cauză a fost livrată Kremlinului de către „curieri” speciali, înalţi oficiali ai actualei administraţii, care s-au deplasat personal la Moscova, în urmă cu trei săptămâni. Propus şi promovat de fostul preşedinte american, George W. Bush, scutul avea ca justificare prevenirea unui posibil atac lansat de Iran asupra unor ţinte din Europa Occidentală, Centrală şi de Est. Federaţia Rusă s-a opus mereu cu vehemenţă instalării sistemului antirachetă american.
În scrisoare, Obama spune că SUA nu ar avea nevoie să continue cu amplasarea acestuia, în caz că Iranul îşi încetează eforturile de a construi arme nucleare şi rachete balistice. Sursele „The New York Times” au subliniat că epistola nu oferea, totuşi, o înţelegere explicită, ci urmărea să motiveze Moscova să se alăture Statelor Unite într-un front comun contra Iranului. Moscova rămâne rezervată O purtătoare de cuvânt a Kremlinului, Natalia Timakova, a declarat ieri că scrisoarea liderului de la Casa Albă nu conţine „propuneri concrete sau iniţiative reciproc constrângătoare”. Tot ieri, însuşi preşedintele Medvedev a apre ciat ca „neconstructivă” propunerea de a lega scutul american antirachetă de subiectul Iran. Pe de altă parte, scrisoarea lui Obama evocă negocieri privind extinderea tratatului asupra armelor strategice, care expiră anul acesta, şi cooperarea Rusiei în deschiderea de rute de aprovizionare pentru trupele americane şi internaţionale din Afganistan.
ALTERNATIVĂ
Apărare antirachetă la Marea Neagră
Cea mai costisitoare opţiune de apărare americană antirachetă, capabilă de „răspuns în caz de criză”, include mobilizarea unor nave în Marea Neagră, în apropiere de România, arată un studiu al Biroului pentru Buget al Congresului SUA, citat de Mediafax. Această variantă, care ar costa între 18 şi 22 de miliarde de dolari, implică utilizarea de nave dotate cu sisteme antirachetă Aegis, care au rachete interceptoare tip SM-3 Block IIA. Acestea din urmă vor intra în uz abia în 2015. Navele presupun folosirea a doar trei baze - în nord-vestul Mării Negre (aproape de România), în nord-vestul Mării Adriatice (aproape de Italia) şi în Marea Baltică, la nord de Polonia. Ele ar urma să fie sprijinite de radare mobile, cu raze X, amplasate în Azerbaidjan şi Qatar.
REACŢIE
Precizări de la Casa Albă
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a dat asigurări aseară că scrisoarea pe care i-a trimis-o omologului său rus, Dmitri Medvedev, nu este o ofertă de negociere adresată Moscovei pentru a face presiuni asupra Iranului, în schimbul renunţării la proiectul scutului antirachetă, relatează France Presse.
„Ceea ce am spus în această scrisoare este ceea ce am spus public, anume că sistemul de apărare antirachetă despre care noi am vorbit în Europa este îndreptat nu împotriva Rusiei, ci împotriva Iranului”, a declarat Obama, în timpul unei apariţii în faţa jurnaliştilor împreună cu premierul britanic Gordon Brown, pe care l-a primit ieri la Casa Albă. Preşedintele american a adăugat că dacă determinarea Iranului de a deţine arme nucleare va putea fi diminuată, se va diminua şi „necesitatea de a avea un sistem de apărare antirachetă”. Obama şi Medvedev se vor întâlni pe 2 aprilie, la Londra, cu prilejul Summitului G20.